Περίπου ένα στα επτά ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, δηλαδή δεν καταφέρνουν να συλλάβουν επί ένα έτος ή και περισσότερο. Όμως, ενώ η προσοχή πέφτει συχνά στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, τα προβλήματα γονιμότητας των ανδρών είναι σημαντικά σε ίδιο ποσοστό.

Τώρα, οι ειδικοί λένε ότι έχουν ανακαλύψει ότι οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας, αν γεννηθούν με βάρος χαμηλότερο του μέσου όρου.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μερικές φορές πρέπει να εξετάσουμε την πολύ πρώιμη ζωή για να βρούμε εξηγήσεις για προβλήματα υγείας που συμβαίνουν αργότερα στη ζωή», δήλωσε η Δρ Anne Thorsted, συν-συγγραφέας της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Human Reproduction, η Thorsted και οι συνεργάτες του ανέφεραν πώς ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας για σχεδόν 11.000 ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1984 και 1987 σε δύο πόλεις της Δανίας. Το βάρος κατά τη γέννηση και η διάρκεια κύησης συλλέχθηκαν από τα αρχεία γεννήσεων, ενώ δύο εθνικά μητρώα χρησιμοποιήθηκαν για να διερευνήσουν αν τα άτομα είχαν διαγνωστεί με στειρότητα ή είχαν ζητήσει θεραπεία γονιμότητας μέχρι το τέλος του 2017. Μόνο λίγο πάνω από το 10% είχαν μικρό βάρος, σε σχέση με τη διάρκεια κύησης.

Επιπλέον, τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τις μητέρες των συμμετεχόντων όταν ήταν έγκυες, χρησιμοποιήθηκαν για να συγκεντρωθούν πληροφορίες σχετικά με παράγοντες όπως το αν κάπνιζε η μητέρα – ένας παράγοντας που είναι γνωστό ότι συνδέεται με πιο μικρόσωμα μωρά.

Τα αποτελέσματα δεν αποκάλυψαν καμία σχέση μεταξύ του βάρους των κοριτσιών και της υπογονιμότητας κατά την ενηλικίωση. Αλλά για τους άνδρες η εικόνα ήταν διαφορετική: οι πιθανότητες υπογονιμότητας κατά την ενηλικίωση ήταν 55% περισσότερες για τα αγόρια που γεννήθηκαν με βάρος κάτω του μέσου όρου. Ωστόσο, η σύνδεση δεν ήταν πλέον εμφανής όταν η ομάδα απέκλεισε τους άνδρες που είχαν προβλήματα στα γεννητικά τους όργανα.

Έρευνες από άλλες επιστημονικές ομάδες έχουν εντοπίσει στο παρελθόν ότι το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση συνδέεται με προβλήματα γεννητικών οργάνων, ενώ αυτά τα θέματα έχουν επίσης συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας, όπως ο χαμηλότερος αριθμός σπερματοζωαρίων.

Ο καθηγητής Christopher Barratt, επικεφαλής του Τομέα Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Νταντί στη Σκωτία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, χαρακτήρισε την έρευνα ως σημαντική, αλλά δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να διερευνηθεί εάν τα ευρήματα εντοπίζονται και σε άλλους πληθυσμούς.