Ο χρόνος αντίδρασης είναι σημαντικός παράγοντας στην περίπτωση που κάποιος πάθει έμφραγμα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα ώστε να αντιδράσουμε έγκαιρα και να μην αποβεί το γεγονός μοιραίο. Φαίνεται όμως ότι οι περισσότεροι αγνοούν αυτά τα συμπτώματα.

Σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, περισσότεροι από το 20% των ερωτηθέντων δεν μπόρεσαν να κατονομάσουν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, καθιστώντας πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μην μπορέσουν να αντιδράσουν άμεσα σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου.

Ο δρ Κούραμ Νάσιρ, ειδικός προληπτικής καρδιολογίας στο Methodist DeBakey Καρδιολογικό και Αγγειολογικό Κέντρο στο Χιούστον, ανέφερε πως όσο μεγαλύτερη είναι η άγνοια για τα προειδοποιητικά σημάδια, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα κάποιος να καλέσει τις πρώτες βοήθειες (δηλαδή το ΕΚΑΒ), επειδή αντιλαμβάνεται την πιθανότητα να πάθει καρδιακή προσβολή.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να κατονομάσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιακή προσβολή, τα οποία είναι:

-Οξύς πόνος στο στήθος ή δυσφορία
-Δύσπνοια
-Πόνος ή αδυναμία στα χέρια ή τους ώμους
-Αίσθημα γενικότερης αδυναμίας, ζάλη ή λιποθυμία
-Πόνος στον αυχένα, τη γνάθο ή στην πλάτη

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο οι μισοί από τους ενήλικες που ερωτήθηκαν γνώριζαν και τα πέντε συμπτώματα ενώ περίπου το 6% δεν γνώριζαν ούτε ένα σύμπτωμα του εμφράγματος. Το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δεν μπόρεσε να κατονομάσει τα τρία πιο συνηθισμένα συμπτώματα: τον πόνο στο στήθος, τη δύσπνοια και τον πόνο στα χέρια ή στους ώμους.

Μεγαλύτερη απουσία ενημέρωσης γύρω από την καρδιακή προσβολή και τα συμπτώματά της παρατηρήθηκε στους άνδρες, σε μειονοτικές και εθνοτικές ομάδες, σε άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση καθώς και στους ανασφάλιστους. Οι γυναίκες ήταν καλύτερα ενημερωμένες σχετικά με το έμφραγμα και τα συμπτώματά του.

Για τους ειδικούς που συμμετείχαν στην έρευνα, ευθύνονται και οι ίδιοι οι γιατροί και όσοι ασχολούνται με τον τομέα της υγείας, καθώς δεν μιλούν για τα συμπτώματα αυτά σε απλή, καθημερινή γλώσσα.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μπορούν να εμφανιστούν εβδομάδες πριν την καρδιακή προσβολή και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν να είναι αργά. Ο δρ Νάσιρ υποστηρίζει πως τα στοιχεία της έρευνας, καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για μια εκστρατεία δημόσιας υγείας που να επιτρέπει την εμπέδωση των συμπτωμάτων καρδιακής προσβολής από όλο τον κόσμο.