Τα τελευταία χρόνια, η ρομποτική χειρουργική έχει διαδοθεί σημαντικά και εφαρμόζεται σε πολλές χειρουργικές ειδικότητες, όπως η καρδιοχειρουργική, η ουρολογία, η γενική χειρουργική και η γυναικολογία.

Η μέθοδος
Χάρη στην πρωτοποριακή δουλειά των Greg Weinstein και Bert O’ Malley στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η Διαστοματική Ρομποτική Χειρουργική με το σύστημα DaVinci ξεκίνησε να εφαρμόζεται ερευνητικά το 2004, για την αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων όγκων του στόματος, των αμυγδαλών, της γλώσσας, του λάρυγγα, του υποφάρυγγα και άλλων περιοχών.  Το κίνητρο για να ξεκινήσει η διαστοματική ρομποτική χειρουργική προήλθε από τη διαπίστωση ότι οι καθιερωμένες χειρουργικές προσεγγίσεις όπως η κλασική ανοικτή χειρουργική προσπέλαση και η ενδοσκοπική με Laser CO2 έχουν σαφείς περιορισμούς εφαρμογής στην αντιμετώπιση του καρκίνου του στοματοφάρυγγα, του λάρυγγα και του υποφάρυγγα, εξαιτίας του ότι τα εργαλεία έχουν μεγάλο μήκος, το μικροσκόπιο είναι έξω από το πεδίο της στοματικής κοιλότητας και το Laser είναι μία ευθεία γραμμή μακριά από τη βλάβη. Αντίθετα, στη ρομποτική χειρουργική τα εργαλεία είναι μέσα στη στοματική κοιλότητα και ο χειρουργός μπορεί να χειρίζεται με ακρίβεια τα μικροεργαλεία μέσω των βραχιόνων από την κονσόλα.

Οι ενδείξεις
Η ενδείξεις για την εφαρμογή Διαστοματικής Ρομποτικής Χειρουργικής  είναι η φαρυγγοπλαστική και η χειρουργική της ρίζας της γλώσσας στην περίπτωση των καλοηθών παθήσεων όπως η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, ενώ στις κακοήθεις παθήσεις η αφαίρεση όγκου από την βάση της γλώσσας, τις αμυγδαλές, του λάρυγγα και τον εντοπισμό του καρκίνου σε περιπτώσεις ασθενών με μεταστατικό καρκίνο αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας.

Τα πλεονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα της διαστοματικής ρομποτικής χειρουργικής περιλαμβάνουν:

  • Γρηγορότερη επάνοδο του ασθενούς στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες.
  • Μειωμένη πιθανότητα για μακροχρόνια προβλήματα κατάποσης τα οποία προκαλούνται πιο συχνά με τις άλλες χειρουργικές επιλογές.
  • Μικρότερης διάρκειας νοσηλεία.
  • Λιγότερες ουλές.
  • Μικρότερο ποσοστό φλεγμονών.
  • Μειωμένη πιθανότητα για μετάγγιση αίματος.
  • Αποφυγή της τραχειοστομίας.
  • Πιο ασφαλής διεγχειρητική εκτίμηση των υγιών ορίων.
  • Δυνατότητα επανεγχείρησης σε περίπτωση υποτροπής έπειτα από ακτινοθεραπεία ή από χειρουργική επέμβαση.
  • Καλύτερη προσπέλαση σε σχέση με το Laser CO2 σε ασθενείς με περιορισμό της κινητικότητας του αυχένα και περιορισμένο εύρος στη διάνοιξη του στόματος. Η χειρουργική κεφαλής και τραχήλου προόδευσε εξαιρετικά τα τελευταία 20 χρόνια εστιάζοντας κυρίως σε λιγότερο ακρωτηριαστικές τεχνικές, με στόχο τη διατήρηση των οργάνων. Η ρομποτική χειρουργική είναι η πιο μοντέρνα προσπέλαση, η οποία χάρη στα μικροεργαλεία, στις δυνατότητες περιστροφής τους και στην τρισδιάστατη μεγέθυνση προσφέρει στο χειρουργό εξαιρετική έκθεση του πεδίου και χειρισμό των ιστών και καθιερώθηκε ως ασφαλής εναλλακτική χειρουργική μέθοδος σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική και την ενδοσκοπική με Laser CO2 χειρουργική σε ασθενείς με καλοήθεις, αλλά και με πρώιμες κακοήθεις βλάβες της περιοχής κεφαλής και τραχήλου.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση των κακοηθειών του στόματος, της γλώσσας, του φάρυγγα και λάρυγγα γιατί με τις νέες αυτές τεχνικές όταν εφαρμόζεται στα αρχικά στάδια υπάρχει πλήρης θεραπεία με διατήρηση του οργάνου και της λειτουργικότητας του.

Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου, ΠΑΙΔΟ – ΩΡΛ Επιστημονική Συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Υγεία – Μητέρα
www.pataridou.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου - ΠΑΙΔΟ ΩΡΛ, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία - Μητέρα