Οι γυναίκες μπορούν να κερδίσουν δέκα χρόνια και οι άνδρες επτά χρόνια ζωής χωρίς προβλήματα υγείας -καρκίνο, καρδιακά προβλήματα και διαβήτη τύπου 2- ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο BMJ. Αρκεί να ασκούνται τακτικά, να πίνουν αλκοόλ με μέτρο, να διατηρούν ένα υγιές βάρος, να ακολουθούν καλή διατροφή και να μην καπνίζουν.

Η μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ βασίζεται σε 111.000 ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια. Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Frank Hu, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι η μελέτη είχε ένα «θετικό μήνυμα για το κοινό»: «Οι άνθρωποι δεν κερδίζουν μόνο περισσότερα χρόνια ζωής, αλλά χρόνια καλύτερης ζωής, απλώς κάνοντας καλύτερες επιλογές στον τρόπο ζωής του».

Στην ηλικία των 50 ετών, οι συμμετέχοντες στη μελέτη ρωτήθηκαν αν πληρούν τουλάχιστον τέσσερα από αυτά τα πέντε κριτήρια:

-δεν καπνίζουν

-ακολουθούν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

-κάνουν 30 λεπτά μέτριας ή έντονης δραστηριότητας κάθε μέρα

-έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 18,5 και 24,9

-δεν πίνουν περισσότερο αλκοόλ από ένα ποτήρι κρασί την ημέρα οι γυναίκες και μια μπίρα οι άνδρες

Οι γυναίκες που δήλωσαν ότι πληρούσαν τέσσερα από τα πέντε κριτήρια έζησαν κατά μέσο όρο για 34 χρόνια μετά χωρίς καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2 – δέκα και πλέον χρόνια περισσότερο από όσες δεν τα πληρούσαν. Οι άνδρες, έζησαν άλλα 31 χρόνια χωρίς τέτοιες ασθένεια – επτά χρόνια επιπλέον από ό,τι οι άνδρες που δεν πληρούσαν τέσσερα στα πέντε κριτήρια.

Η διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών πιθανότατα συνδέεται με το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν ούτως ή άλλως περισσότερο από τους άνδρες κατά μέσο όρο. Οι άνδρες που καπνίζουν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα και οι παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες (με ΔΜΣ άνω των 30) είχαν το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής χωρίς ασθένεια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αλλά ορισμένα πράγματα ίσχυαν και για τα δύο φύλα – όχι μόνο ένας υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, αλλά και βελτίωσε τις πιθανότητες επιβίωσης, σε περίπτωση διάγνωσης οποιασδήποτε από τις ασθένειες.

Ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2 είναι τρεις από τις πιο συχνές ασθένειες καθώς μεγαλώνουμε. Είναι επίσης στενά συνδεδεμένες με τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Το να είσαι παχύσαρκος ή υπέρβαρος, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι συνδέεται με 13 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, όπως του μαστού, του εντέρου, του ήπατος και του οισοφάγου.