Ακόμη και όταν δεν είναι υπό την επήρεια της ουσίας, οι χρήστες κάνναβης εμφανίζουν σημάδια μειωμένης ικανότητας οδήγησης, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη.

Τα ευρήματα μπορεί να αποτελέσουν έκπληξη για πολλούς, όπως δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Staci Gruber, διευθύντρια ερευνών μαριχουάνας στο νοσοκομείο McLean, στο Μπελμόντ της Μασαχουσέτης. «Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κάνναβη δεν υποθέτουν απαραίτητα ότι μπορεί να οδηγούν διαφορετικά, ακόμη και όταν δεν είναι υπό την επήρεια της ουσίας», ανέφερε η Δρ Gruber. «Δεν υποστηρίζουμε ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούν κάνναβη θα παρουσιάσουν προβλήματα στην οδήγηση, αλλά είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε ένα δείγμα συμμετεχόντων που δεν είχαν κάνει χρήση ουσιών εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές σε όσους χρησιμοποιούν γενικά κάνναβη και σε αυτούς που δεν χρησιμοποιούν».

Η Δρ Gruber και οι συνεργάτες της εξέτασαν χρήστες και μη χρήστες κάνναβης, των οποίων η απόδοση στην οδήγηση αξιολογήθηκε σε προσομοιωτή. Την ώρα του τεστ, οι χρήστες κάνναβης δεν είχαν χρησιμοποιήσει την ουσία για τουλάχιστον 12 ώρες και ήταν νηφάλιοι.

Σε σύγκριση με τους μη χρήστες, οι τακτικοί χρήστες κάνναβης είχαν χειρότερη απόδοση κατά τη διάρκεια της δοκιμής στον προσομοιωτή. Για παράδειγμα, «χτύπησαν» περισσότερους πεζούς, παραβίαζαν συχνότερα τα όρια ταχύτητας και τα κόκκινα φανάρια και περνούσαν πιο συχνά στο αντίθετο ρεύμα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Drug and Alcohol Dependence, διαπίστωσε επίσης ότι η έναρξη της χρήσης κάνναβης πριν από την ηλικία των 16 ετών συνδέεται με χειρότερες επιδόσεις στον προσομοιωτή οδήγησης.

Σε πολιτείες των ΗΠΑ και χώρες όπου η χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς είναι νόμιμη, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τους ανθρώπους που μπορεί να οδηγούν υπό την επήρεια της ουσίας. Αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι ικανότητες οδήγηση μπορεί να είναι μειωμένες ακόμη και σε χρήστες μαριχουάνας που δεν είναι υπό την επήρεια.

«Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση ότι μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος στην οδήγηση, αλλά σίγουρα δεν συμβαίνει σε όλους τους χρήστες», ανέφερε η Δρ Gruber. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το έχουμε κατά νου, δεδομένου ότι αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που κάνουν χρήση κάνναβης, οι οποίοι διαφέρουν από τους χρήστες για ψυχαγωγικούς λόγους, όσον αφορά την επιλογή των προϊόντων και τον στόχο χρήσης», πρόσθεσε.