Το γνωρίζαμε ότι οι έγκυες θα πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ και μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα έως τώρα στοιχεία και δείχνει ξεκάθαρα το γιατί: Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού και κακή γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ διερεύνησαν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε ένα παιδί. Η ερευνητική ομάδα αξιολόγησε 23 δημοσιευμένες έρευνες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και διαπίστωσε ότι μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο σωματικό βάρος και χειρότερη γνωστική λειτουργία.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που προκύπτουν αποτελέσματα από την ανάλυση μιας σειράς από διαφορετικού τύπου έρευνες που εξέτασαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι τύποι έρευνας περιελάμβαναν παραδοσιακές μεθόδους, όπως τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, καθώς εναλλακτικές μεθόδους, όπως η σύγκριση παιδιών ίδιων οικογενειών των οποίων οι μητέρες σταμάτησαν ή αύξησαν τη χρήση αλκοόλ μεταξύ των δύο κυήσεων.

Έως τώρα, η έρευνα επί του θέματος πραγματοποιούνταν μόνο μέσω παρατηρητικών μελετών, όπου οι συμμετέχοντες είχαν ήδη εκτεθεί στον παράγοντα κινδύνου και οι ερευνητές δεν μετέβαλλαν την κατάσταση.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες των υγειονομικών αρχών, οι οποίες τους συμβουλεύουν να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ, σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης.

Η Δρ Luisa Zuccolo, ανώτερη καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δήλωσε: «Το σώμα των αποδεικτικών στοιχείων για τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ στα παιδιά προτού γεννηθούν αυξάνεται και η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που εξετάζει το πλήρες φάσμα των ερευνών που έχουν γίνει σχετικά με το θέμα. Η εργασία μας επιβεβαιώνει την τρέχουσα επιστημονική άποψη ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού αργότερα στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσής του».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει γνωστό ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν μία έγκυος πίνει, το αλκοόλ περνάει από το αίμα της μέσω του πλακούντα και στο έμβρυο – η ασφαλέστερη προσέγγιση λοιπόν είναι η πλήρης αποχή από το αλκοόλ.