Από τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που διαθέτουν και χρησιμοποιούν στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης ένα προηγμένο ρομποτικό σύστημα, το ExcelsiusGPS (Globus Medical). Σήμερα, ένα έτος μετά, το μέλλον της ρομποτικά υποβοηθούμενης χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης φαντάζει πολλά υποσχόμενο, αφού η τεχνική αυτή προσφέρει μείωση του απαιτούμενου χρόνου εκπαίδευσης των χειρουργών για την τοποθέτηση των διαυχενικών βιδών, μεγαλύτερη ακρίβεια τοποθέτησης αυτών σε σχέση με την τοποθέτηση με το χέρι, διευκόλυνση των ελάχιστα επεμβατικών και διαδερμικών προσπελάσεων και μείωση της έκθεσης στην ακτινοβολία σε σχέση με την ακτινοσκόπηση. Επιπλέον, με τη βοήθεια του συστήματος αυτού, ένας γνώστης των ανοικτών χειρουργικών επεμβάσεων της σπονδυλικής στήλης μπορεί σχετικά εύκολα και με μικρή εκπαίδευση να μετατραπεί σε έναν ελάχιστα επεμβατικό χειρουργό.

Για τους παραπάνω λόγους μπορούν πλέον και οι Έλληνες ασθενείς να υποβληθούν στην εξαιρετικής ακρίβειας και ασφάλειας μέθοδο της ρομποτικής σπονδυλοδεσίας, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αλλά και οι έλληνες χειρουργοί σπονδυλικής στήλης μπορούν να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν με τη χρήση αυτού του υψηλού τεχνολογικού επιτεύγματος.

Θα πρέπει όμως κανείς να θυμάται ότι το προαναφερόμενο ρομποτικό σύστημα αναπτύχθηκε με σκοπό την υποβοήθηση του χειρουργού και όχι την αντικατάστασή του, καθώς και ότι η χρήση του δεν μπορεί να μετατρέψει έναν ανεπαρκή σε καλό χειρουργό, μπορεί όμως σίγουρα έναν καλό χειρουργό να τον κάνει ακόμα καλύτερο.

Δρ Δημογέροντας Γεώργιος, MD, MSc, PhD
Διευθυντής Νευροχειρουργός-Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Υπεύθυνος Νευροχειρουργικής Κλινικής Θεραπευτηρίου Metropolitan
www.neuroxeirourgos.gr,  e-mail: geodim28@msn.com

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

MD, PhD, Διευθυντής Νευροχειρουργός - Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Metropolitan Hospital, Υπεύθυνος Νευροχειρουργικής Κλινικής Metropolitan Hospital