Η μάθηση κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι το όνειρο πολλών ανθρώπων και αρκετοί επιστήμονες έχουν αναπτύξει μεθόδους προκειμένου να γίνει πραγματικότητα. Το πόσο βοηθούν οι μυρωδιές στην επιτυχία της μάθησης, τόσο κατά τη διάρκεια της μάθησης και του ύπνου, έχει αποδειχθεί σε εκτεταμένη εργαστηριακή μελέτη ύπνου.

Ερευνητές του University of Freiburg—Medical Center, the Freiburg Institute for Frontier Areas of Psychology and Mental Health (IGPP) και του Faculty of Biology at the University of Freiburg, έδειξαν τώρα ότι αυτή η επίδραση μπορεί επίσης να επιτευχθεί πολύ εύκολα εκτός εργαστηρίου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, μαθητές 2 τάξεων έμαθαν λέξεις από το αγγλικό λεξιλόγιο-με και χωρίς αρωματικά στικ -κατά τη διάρκεια του μαθήματος αλλά και έπειτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μαθητές θυμόνταν το λεξιλόγιο πολύ καλύτερα με την βοήθεια της μυρωδιάς του τριαντάφυλλου.

Δηλαδή, εάν εισπνέουμε μυρωδιές τριαντάφυλλου ενώ βρισκόμαστε στη διαδικασία εκμάθησης κάποιου πράγματος και στη συνέχεια εκτεθούμε στην ίδια μυρωδιά ενώ κοιμόμαστε, αυτό βοηθά στην καλύτερη οργάνωση της μνήμης για το πράγμα που αρχικά μαθαίναμε.

«Αποδείξαμε ότι η επίδραση των αρωμάτων δρα αποτελεσματικά στην καθημερινότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν θέλουμε να επιτύχουμε κάποιους συγκεκριμένους στόχους» ανέφερε ο δρ Jürgen Kornmeier, ένας από τους βασικούς ερευνητές της μελέτης.

Ο ίδιος μαζί με την δασκάλα Franziska Neumann πραγματοποίησαν αρκετά πειράματα σε 54 μαθητές σε σχολείο της Γερμανίας. Οι συμμετέχοντες μαθητές έπρεπε να βάλουν στικ με άρωμα τριαντάφυλλου στο γραφείο τους στο σπίτι, ενώ μάθαιναν τις αγγλικές λέξεις και στο κομοδίνο τους τη νύχτα. Σε άλλο πείραμα έβαλαν επίσης τα στικ στο τραπέζι δίπλα τους κατά τη διάρκεια εξέτασης λεξιλογίου στο σχολείο, σε διαγώνισμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports συγκρίθηκαν με αποτελέσματα τεστ στα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν αρωματικά στικ. Οι μαθητές έδειξαν σημαντική αύξηση στη διαδικασία μάθησης κατά 30% αν τα αρωματικά στικ χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια εκμάθησης και ύπνου. Τα αποτελέσματα οδηγούν επίσης στο συμπέρασμα ότι η επιπλέον χρήση των στικ κατά τη διάρκεια του διαγωνίσματος βελτιώνει τη μνήμη.

Συμπερασματικά, μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολη τη μάθηση κατά τη διάρκεια του ύπνου με την βοήθεια του συγκεκριμένου αρώματος.