Οι Φινλανδοί γονείς θα παίρνουν πλέον και οι δύο την ίδια γονική άδεια μετ’ αποδοχών, σε μια κίνηση της αποτελούμενης ως επί το πλείστον από γυναίκες κυβέρνησης να ενθαρρύνει τους πατέρες να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Η άδεια πατρότητας θα επεκταθεί στους σχεδόν επτά μήνες, όσο και η άδεια μητρότητας, δίνοντας στους γονείς 164 ημέρες άδειας.

Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Aino-Kaisa Pekonen ανέφερε σε δήλωσή της: «Η μεταρρύθμιση θα είναι μια σημαντική αλλαγή, καθώς θα βελτιώσει την ισότητα μεταξύ των γονέων και θα διευκολύνει τη ζωή των οικογενειών. Η μεταρρύθμιση θα υποστηρίξει όλα τα είδη των οικογενειών και θα εξασφαλίσει ίση μεταχείριση για τα παιδιά, ανεξάρτητα από τη μορφή της οικογένειάς τους».

Μέχρι σήμερα, οι μητέρες στη Φινλανδία λάμβαναν άδεια μητρότητας 4,2 μηνών, ενώ οι πατέρες λάμβαναν 2,2 μήνες άδειας, έως ότου το παιδί γίνει δύο ετών.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση της φινλανδικής κυβέρνησης, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το νωρίτερο το 2021, οι γονείς δεν χρειάζεται να πάρουν την άδειά τους ταυτόχρονα. Οι γονείς θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρουν 69 ημέρες από τη δική τους άδεια στον άλλο γονέα, επιτρέποντάς τους μεγαλύτερη ευελιξία.

Επιπλέον, οι γυναίκες θα δικαιούνται ένα μήνα άδειας εγκυμοσύνης πριν από την ημερομηνία τοκετού, με χωριστό επίδομα εγκυμοσύνης. Οι single γονείς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την άδεια και των δύο γονιών.

Η κυρία Pekonen δήλωσε ότι η «ριζική μεταρρύθμιση» αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση των γεννήσεων: Μεταξύ του 2010 και του 2018, ο αριθμός των γεννήσεων στη Φινλανδία μειώθηκε κατά 25%.

Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Φινλανδίας, με επικεφαλής τη νεώτερη πρωθυπουργό του κόσμου, τη Sanna Marin, έχει δώσει προτεραιότητα στην ισότητα των φύλων και η μεταρρύθμιση της γονικής άδειας είναι ένα βασικό μέτρο για την επίτευξη του στόχου της.

Η ανακοίνωση των αλλαγών έγινε ευπρόσδεκτη από τους γονείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς άνδρες και γυναίκες να επαινούν τη χώρα που «ανοίγει τον δρόμο για την ισότητα των φύλων».