Μια νέα μελέτη από το Royal Women’s Hospital στη Μελβούρνη, το Monash Medical Centre και το The Royal Children’s Hospital δείχνει ότι οι νεαροί ενήλικες που έχουν γεννηθεί εξαιρετικά πρόωρα είναι επιρρεπείς στην υψηλή αρτηριακή πίεση, και κατά συνέπεια έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων αργότερα.

Περισσότεροι από 200 ενήλικες, που γεννήθηκαν το 1991 και το 1992, παρακολουθήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους στο πλαίσιο μελέτης με το όνομα Victorian Infant Collaborative Study. Τα μωρά γεννήθηκαν με κύηση μικρότερη των 28 εβδομάδων, και είτε είχαν βάρος γέννησης μικρότερο από 1000 γραμμάρια είτε είχαν κανονικό βάρος.

Στην ηλικία των 25 ετών, οι συμμετέχοντες στη μελέτη που γεννήθηκαν εξαιρετικά πρόωρα και με βάρος μικρότερο των 100 γραμμαρίων βρέθηκαν να έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με αυτούς που γεννήθηκαν με φυσιολογικό βάρος γέννησης.

Ο δρ Anjali Haikerwal, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Hypertension δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα για τους ανθρώπους που γεννιούνται πρόωρα (πριν από 28 εβδομάδες ή κάτω από 1000 γραμμάρια).

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην εμφάνιση των καρδιακών παθήσεων παγκοσμίως. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι πολύ σημαντικά για τους επαγγελματίες υγείας, τις οικογένειες των πρόωρων βρεφών αλλά και για τα ίδια τα άτομα που γεννιούνται πρόωρα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν εντοπιστεί έγκαιρα. Οι έλεγχοι υγείας για τους ενήλικες που γεννιούνται πρόωρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν μετρήσεις της πίεσης του αίματος και να υποστηρίζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής – που περιλαμβάνει ένα υγιές σωματικό βάρος, άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος.

«Τα ποσοστά επιβίωσης των πρόωρων μωρών έχουν αυξηθεί από 10% στη δεκαετία του 1970 σε 75% στα τέλη της δεκαετίας του 1990, χάρη σε σημαντικά βήματα προόδου στην ιατρική και την τεχνολογία. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία της ενήλικης ζωής».