Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο λένε ότι είναι «πολύ φοβισμένοι» για να κάνουν σεξ, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Stroke Association (Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων), πάνω από το ήμισυ (57%) των ανθρώπων που επιβίωσαν από εγκεφαλικό επεισόδιο διαπίστωσαν αλλαγές στη σεξουαλική τους ζωή, με βασικό λόγο το ότι φοβούνται πως η σεξουαλική επαφή θα μπορούσε να προκαλέσει άλλο ένα εγκεφαλικό.

Η έρευνα της Ένωσης σε περισσότερους από 1.000 επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου διαπίστωσε επίσης ότι περισσότερο από το ένα πέμπτο πιστεύει ότι ο σύντροφός τους δεν επιθυμεί πλέον να κάνουν σεξ, ενώ το ένα τρίτο δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να έχουν σεξουαλική επαφή, ενώ περίπου ένας στους έξι από τους ερωτώμενους είπε ότι δεν κάνει πλέον σεξ.

Η Ένωση ανέφερε ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει σωματικές ή ψυχολογικές αλλαγές που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων αλλά και τις σχέσεις τους με τους άλλους: «Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεται κάποιος “πεσμένος” ή θλιμμένος μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και αυτό μπορεί να τον κάνει να νιώθει σαν να έχει χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ», σημειώνεται.

Επιπλέον, η μυϊκή αδυναμία ή η μυϊκή δυσκαμψία μπορεί να προκαλέσει σωματικά προβλήματα και μπορεί να «περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο μετακινείστε και πώς μπορείτε να κινήσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του σεξ».

Η Bridget Bergin, εκτελεστική διευθύντρια υποστήριξης εγκεφαλικού επεισοδίου στη Stroke Association, δήλωσε: «Όταν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο, η ζωή του αλλάζει σε μια στιγμή και είναι πολύ συνηθισμένο να επηρεάζει τις σχέσεις του, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής του ζωής. Τα συναισθηματικά προβλήματα συχνά εντείνονται από τις σωματικές βλάβες που προκαλούνται από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι σχέσεις αλλάζουν, με πολλούς επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου να λένε ότι το πρόσωπο που ήταν κάποτε ο σύντροφός τους, έχει γίνει πλέον ο άνθρωπος που τους φροντίζει».

Αλλά η Bergin προσθέτει ότι με τη σωστή υποστήριξη και θεραπεία, οι επιζώντες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορούν να ξεπεράσουν τις ανησυχίες τους για το σεξ. «Ως επιζήσας εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι εντάξει να κάνεις σεξ, εκτός αν ο γιατρός σου σε συμβουλέψει διαφορετικά», είπε: «Το σεξ, όπως και άλλες μορφές σωματικής άσκησης, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να αποτελέσει πρόβλημα, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις».