Μια κλινική δοκιμή του φαρμάκου για απώλεια βάρους Belviq (lorcaserin) δείχνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, με αποτέλεσμα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να ζητήσει από τον κατασκευαστή της να αποσύρει το φάρμακο από την αγορά των ΗΠΑ.

Η Eisai Inc. που το παράγει έχει ήδη υποβάλει αίτημα για την εθελούσια απόσυρση του φαρμάκου, όπως δήλωσε η Δρ Janet Woodcock, η οποία διευθύνει το Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων της FDA. «Λαμβάνουμε μέτρα για να ενημερώσουμε το κοινό», είπε, προσθέτοντας ότι «η ανασκόπηση των πλήρων αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών δείχνει ότι ο πιθανός κίνδυνος καρκίνου που σχετίζεται με το φάρμακο υπερτερεί του οφέλους της θεραπείας».

Η Δρ Woodcock δήλωσε ότι η FDA συμβουλεύει τους «ασθενείς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο Belviq και Belviq XR (lorcaserin) και να συζητήσουν με τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με άλλες θεραπευτικές επιλογές για απώλεια βάρους».

Το φάρμακο ήταν υπό εξέταση για να πάρει άδεια ώστε να κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη, κάτι που πλέον δεν κρίνεται πιθανό. Όμως καθώς πωλούνταν και online, δεν αποκλείεται να το χρησιμοποιούν κάποιοι και στη Γηραιά Ήπειρο.

Η FDA ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι το Belviq μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 15 Ιανουαρίου. Εκείνη την εποχή, η Υπηρεσία δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η δραστική ουσία του φαρμάκου συμβάλλει στον κίνδυνο του καρκίνου», αλλά «θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για τον εν λόγω πιθανό κίνδυνο. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και θα γνωστοποιήσουμε τα τελικά συμπεράσματά μας και τις συστάσεις όταν έχουμε ολοκληρώσει την ανασκόπησή μας».

Το Belviq αυξάνει την αίσθηση πληρότητας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να τρώνε λιγότερο. Σύμφωνα με την FDA, το Belviq εγκρίθηκε για πρώτη φορά το 2012 ως πρόσθετη θεραπεία για την απώλεια βάρους, μαζί με τη διατροφή και την άσκηση, σε άτομα που ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Παράλληλα με την έγκρισή της, η FDA ζήτησε να διεξαχθεί μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 12.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από πέντε χρόνια. Η δοκιμή ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2018 και τα δεδομένα έδειξαν ότι ενώ το 7,1% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο εμφάνισε καρκίνο, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 7,7% μεταξύ των ατόμων που λάμβαναν το Belviq.

«Αναφέρθηκε μια σειρά τύπων καρκίνου», δήλωσε η FDA. «Πολλοί διαφορετικοί τύποι καρκίνου εμφανίστηκαν συχνότερα σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Belviq, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του πνεύμονα. Κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής παρατηρήθηκε ένας επιπλέον καρκίνος ανά 470 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με το φάρμακο για έναν χρόνο».

Τα άτομα που λαμβάνουν το Belviq θα πρέπει να σταματήσουν να το παίρνουν, αλλά «η FDA δεν συστήνει περαιτέρω ειδική εξέταση για ασθενείς που έχουν πάρει το φάρμακο», δήλωσε η Δρ Woodcock.