Τα παιδιά που εκτίθενται σε οικιακά προϊόντα καθαρισμού νωρίς στη ζωή τους είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, όπως συρρίτουσα αναπνοή (συριγμό), σύμφωνα με έρευνα. Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερα από 2.000 παιδιά και διαπίστωσαν ότι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο σε προϊόντα καθαρισμού όπως υγρά πιάτων, καθαριστικά επιφανειών και απορρυπαντικά πλυντηρίου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η έρευνα, από μια επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Simon Fraser στον Καναδά, διαπίστωσε ότι τα παιδιά αυτά είχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος ή συριγμού ως την ηλικία των τριών ετών, σε σύγκριση με εκείνα που οι γονείς τους χρησιμοποιούσα τέτοια προϊόντα λιγότερο συχνά.

Τα προϊόντα που συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο ήταν εκείνα που είχαν άρωμα ή ψεκάζονταν.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal, υποστηρίζουν ότι τα χημικά που υπάρχουν στα καθαριστικά μπορεί να βλάψουν την εσωτερική «επένδυση» του αναπνευστικού συστήματος, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλώντας φλεγμονή.

Επίσης, σημειώνουν ότι οι ουσίες αυτές μπορεί να αλλοιώσουν το μικροβίωμα εντέρου του παιδιού. Ο καθηγητής Tim Takaro, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα στοιχεία που συνδέουν το άσθμα με τη χρήση προϊόντων καθαρισμού προέρχονται από ενήλικες. Η έρευνά μας εξέτασε βρέφη, τα οποία συνήθως περνούν το 80 έως 90% του χρόνου τους σε κλειστό χώρο και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην έκθεση σε χημικά μέσω των πνευμόνων και του δέρματος, λόγω του υψηλότερου ρυθμού αναπνοής τους και της τακτικής επαφής τους με τις οικιακές επιφάνειες».

Η έρευνα διεξήχθη ζητώντας από γονείς να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν ορισμένα προϊόντα καθαρισμού. Στη συνέχεια, τα παιδιά εξετάστηκαν στην ηλικία των τριών ετών για διάφορα αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τους την πιθανότητα ιστορικού άσθματος των γονιών, του εισοδήματος των νοικοκυριών, της έκθεσης στο κάπνισμα ή σε κατοικίδια ζώα στο σπίτι, καθώς και την ύπαρξη εμφανούς μούχλας ή υγρασίας στο σπίτι.

Το 2018 μια έρευνα διαπίστωσε ότι η τακτική χρήση σπρέι καθαρισμού έχει αντίκτυπο στην υγεία των πνευμόνων ανάλογη με το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων κάθε μέρα. Η έρευνα παρακολούθησε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους σε μια περίοδο 20 ετών και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες υπέφεραν ιδιαίτερα από προβλήματα υγείας μετά από μακροχρόνια χρήση τέτοιων προϊόντων.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Γαλλίας βρήκε μια σύνδεση μεταξύ της τακτικής χρήσης απολυμαντικών προϊόντων καθαρισμού, όπως η χλωρίνη και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης θανατηφόρων πνευμονικών παθήσεων.