Ένα ξεχωριστό μωρό ήρθε στον κόσμο: είναι το πρώτο που γεννήθηκε από ωάριο που ωρίμασε στο εργαστήριο προτού καταψυχθεί – τα ωάρια που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει όταν λαμβάνονται να είναι «ώριμα», δηλαδή στο σωστό στάδιο ανάπτυξης και καλής ποιότητας.

Σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Annals of Oncology, γάλλοι γιατροί γονιμότητας εξήγησαν ότι ένα αγοράκι γεννήθηκε από μια γυναίκα ηλικίας 34 ετών, πέντε χρόνια μετά τη λήψη των ωαρίων της. Όταν η εν λόγω γυναίκα ήταν 29 ετών, υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού: Ωστόσο, η θεραπεία της σήμαινε ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να της χορηγηθούν ορμόνες διέγερσης των ωοθηκών, γεγονός που θα την είχε βοηθήσει να παράγει ώριμα ωάρια, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να καταψυχθούν.

Έτσι, οι ειδικοί πήραν επτά ανώριμα ωάρια από τις ωοθήκες της. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν μια μέθοδο που ονομάζεται in vitro ωρίμανση (IVM) για να βοηθήσουν τα ωάρια να ωριμάσουν στο εργαστήριο. Έπειτα, τα ωάρια καταψύχθηκαν χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται υαλοποίηση – είναι μια μέθοδος που περιλαμβάνει την ταχεία ψύξη ενός ωαρίου ή εμβρύου, η οποία μειώνει την πιθανότητα σχηματισμού κρυστάλλων και βλάβης του κυττάρου.

Πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, η γυναίκα πήρε το πράσινο φως από τους γιατρούς για να τεκνοποιήσει, όμως διαπιστώθηκε ότι είχε σοβαρό πρόβλημα γονιμότητας. Έτσι, η προσοχή στράφηκε στα ωάρια που είχαν ληφθεί, ωριμάσει και καταψυχθεί: τα πέντε γονιμοποιήθηκαν επιτυχώς από τους επιστήμονες μετά την απόψυξή τους.

Ένα από τα έμβρυα εμφυτεύτηκε στη μήτρα της και οδήγησε στη γέννηση του μικρού Jules, τον περασμένο Ιούλιο.

«Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι η ασθενής έμεινε έγκυος χωρίς δυσκολία και γέννησε ένα υγιές μωρό στο τέλος της εγγυμοσύνης», δήλωσε ο καθηγητής Michael Grynberg, επικεφαλής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Διατήρησης της Γονιμότητας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Antoine Beclere.

Ο καθηγητής Grynberg δήλωσε ότι η δουλειά τους «αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της διατήρησης της γονιμότητας. Η IVM μας επιτρέπει να καταψύξουμε ωάρια ή έμβρυα σε επείγουσες καταστάσεις ή όταν είναι επικίνδυνο για τη γυναίκα να υποβληθεί σε διέγερση των ωοθηκών».

Ο επιστήμονας εξήγησε ότι η ομάδα «γνωρίζει ότι τα ωάρια που έχουν ωριμάσει στο εργαστήριο είναι χαμηλότερης ποιότητας σε σύγκριση με εκείνα που λαμβάνονται μετά τη διέγερση των ωοθηκών. Ωστόσο, η επιτυχία μας με τον Jules δείχνει ότι αυτή η τεχνική θα πρέπει να θεωρείται βιώσιμη επιλογή για τη διατήρηση της γυναικείας γονιμότητας», πρόσθεσε.