Μια υγιεινή διατροφή δεν είναι καλή μόνο για τον εγκέφαλο και την καρδιά, αλλά και για την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Σε μια μελέτη σε περισσότερους από 2.900 Δανούς με μέση ηλικία τα 19 έτη, διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε ψάρι, κοτόπουλο, λαχανικά, φρούτα και νερό είχαν υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από όσους κατανάλωναν μια «δυτική» διατροφή – δηλαδή, πίτσα, πατάτες τηγανητές και κόκκινο κρέας, σνακ, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αναψυκτικά με ζάχαρη και γλυκά.

«Επειδή μια γενικά υγιής διατροφή είναι μια τροποποιήσιμη συμπεριφορά, τα αποτελέσματά μας δείχνουν τη δυνατότητα εφαρμογής μιας διατροφικής παρέμβασης ως πιθανή προσέγγιση για τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος των ανδρών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Feiby Nassan, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, καθώς όσο χαμηλότερος είναι, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να υπάρξει εγκυμοσύνη. «Μπορεί να είναι ωφέλιμο για τη γονιμότητα των ανδρών να ακολουθήσουν μια γενικά υγιεινή διατροφή», δήλωσε η ερευνήτρια.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων μεταξύ των ανδρών που ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή, εκείνων που ακολουθούσαν μια δυτική διατροφή, εκείνων που ακολουθούσαν μια δανέζικη διατροφή πλούσια σε κρύα μεταποιημένα κρέατα, δημητριακά ολικής αλέσεως, μαγιονέζα, κρύα ψάρια, καρυκεύματα και γαλακτοκομικά προϊόντα και εκείνων που ήταν  χορτοφάγοι.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μέσος όρος σπερματοζωαρίων ήταν μεγαλύτερος στους άνδρες που έκαναν υγιεινή διατροφή. Στη δεύτερη θέση βρίσκονταν οι χορτοφάγοι στην τρίτη όσοι ακολουθούσαν την παραδοσιακή δανέζικη διατροφή. Οι άνδρες που ακολουθούσαν μια «δυτική» διατροφή είχαν τον χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, ενώ επίσης είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων ορμονών φύλου που αυξάνουν τη γονιμότητα,.

Η Δρ Christine Mullin, επικεφαλής γονιμότητας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Shore στη Νέα Υόρκη επανεξέτασε τα ευρήματα: «Είναι γνωστό ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος, της ακτινοβολίας, των φυτοφαρμάκων και των βαρέων μετάλλων επηρεάζουν αρνητικά τη σπερματογένεση, αλλά ελάχιστα είναι γνωστά για την επίδραση της διατροφής στην ποιότητα του σπέρματος», ανέφερε.

Ενώ αυτά τα ευρήματα προέρχονται μόνο από Δανούς και μπορεί να μην ισχύουν πλήρως για άλλους πληθυσμούς, η Δρ Mullin υποστήριξε ότι θα ήταν σημαντική μια παρόμοια μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η «δυτική» διατροφή είχε τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.