Εάν είστε ηλικιωμένος, το να παίζετε γκολφ τακτικά μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από να βελτιώσει τις ικανότητές σας στο δημοφιλές σπορ: Μια νέα έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 5.900 ενήλικες, ηλικίας 65 ετών και άνω, για 10 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι ήταν τακτικοί παίκτες γκολφ (δηλαδή έπαιζαν τουλάχιστον μία φορά το μήνα) ήταν περισσότερο από 8% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με εκείνους που δεν έπαιζαν γκολφ.

Το γκολφ είναι μια πολύ καλή επιλογή για τους ηλικιωμένους ενήλικες που θέλουν να είναι σωματικά δραστήριοι, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου για το Εγκεφαλικό Zeenat Qureshi στη Μινεσότα των ΗΠΑ. «Το επίπεδο έντασης της δραστηριότητας είναι τέτοιο ώστε η δραστηριότητα να μπορεί να πραγματοποιηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, το γκολφ είναι κάτι που διατηρεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων, έτσι ώστε να έχουν τη διάθεση να συνεχίσουν την άσκηση σε τακτική βάση», ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Adnan Qureshi, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι.

Ωστόσο, ο Δρ Ulf Ekelund, καθηγητής αθλητικής ιατρικής στη Νορβηγική Σχολή Αθλητικών Επιστημών, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι «δεν νομίζω ότι μπορούμε να συμπεράνουμε από αυτή τη μελέτη ότι το γκολφ μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου», επειδή δεν εξέτασε άλλους παράγοντες που δεν είχαν σχέση με το γκολφ, όπως το κάπνισμα ή άλλες ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής, και δεν προσδιόριζε αν οι τακτικοί παίκτες του γκολφ περπατούσαν ή χρησιμοποιούσαν αυτοκινητάκια του γκολφ ενώ βρίσκονταν στο γήπεδο.

«Άλλες μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε έντασης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου. Αν κάποιοι ηλικιωμένοι προτιμούν να παίζουν γκολφ, θα πρέπει να συνεχίσουν, αλλά είμαι βέβαιος ότι το τακτικό περπάτημα είναι εξίσου καλό για την υγεία και τη μακροζωία», πρόσθεσε ο Δρ Ekelund.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για το Εγκεφαλικό στο Λος Άντζελες.