Η ουλίτιδα μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλείται από τη σκλήρυνση και το μπλοκάρισμα των αρτηριών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα ερευνών.

Δύο υπό δημοσίευση έρευνες υποδεικνύουν ότι η θεραπεία της ουλίτιδας παράλληλα με την αντιμετώπιση άλλων παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή του, μειώνοντας τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου. Ωστόσο, οι μελέτες δεν αποδεικνύουν ότι η ουλίτιδα είναι αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Επειδή η φλεγμονή φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης ή της “σκλήρυνσης” των αιμοφόρων αγγείων, ερευνήσαμε εάν η ουλίτιδα σχετίζεται με θρόμβους στα εγκεφαλικά αγγεία και εγκεφαλικά επεισόδια που προκαλούνται από αθηροσκλήρωση των εγκεφαλικών αγγείων», δήλωσε ο Δρ Souvik Sen, πρόεδρος κλινικής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, ο οποίος ήταν επικεφαλής και στις δύο μελέτες.

Στην πρώτη έρευνα συμμετείχαν 265 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Δρ Sen και η ομάδα του διερεύνησαν αν η ουλίτιδα και συγκεκριμένες μορφές εγκεφαλικού επεισοδίου σχετίζονταν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν:

-Οι ασθενείς με ουλίτιδα έπαθαν διπλάσια εγκεφαλικά επεισόδια λόγω σκλήρυνσης των εγκεφαλικών αρτηριών, σε σχέση με τους ασθενείς χωρίς ουλίτιδα.

-Οι ασθενείς με ουλίτιδα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, το οποίο ελέγχει την όραση, τον συντονισμό και άλλες λειτουργίες.

-Η ουλίτιδα ήταν πιο συχνή σε ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο που περιλάμβανε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία εντός του εγκεφάλου, αλλά όχι σε εκείνου που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω θρόμβου αλλού στο σώμα τους.

Στη δεύτερη έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.100 ασθενείς που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν:

-Το 10% είχε σοβαρά μπλοκαρισμένες εγκεφαλικές αρτηρίες.

-Οι ασθενείς με φλεγμονή των ούλων ήταν δύο φορές πιο πιθανό να έχουν σχετικά σοβαρή στένωση των εγκεφαλικών αρτηριών.

-Μετά την προσαρμογή των στοιχείων για την ηλικία, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη, οι ασθενείς με ουλίτιδα ήταν 2,4 φορές πιο πιθανό να έχουν σοβαρά μπλοκαρισμένες εγκεφαλικές αρτηρίες.

«Είναι σημαντικό για τους γιατρούς να αναγνωρίζουν ότι η ουλίτιδα είναι μια σημαντική πηγή φλεγμονής για τους ασθενείς και να συνεργαστούν μαζί τους για την αντιμετώπισή της», δήλωσε ο Δρ Sen.