Τι είναι η εμμηνόπαυση;
Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η οριστική διακοπή της περιόδου που οφείλεται στην παύση της λειτουργίας των ωοθηκών. Συνήθως εμφανίζεται  στην ηλικία των 45 – 55 ετών. Στην πλειοψηφία των γυναικών προηγείται ένα χρονικό διάστημα διαταραχών της περιόδου, που ονομάζεται κλιμακτήρας και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Ενίοτε, η εμμηνόπαυση επέρχεται νωρίτερα:

–  40-45 ετών (πρώιμη εμμηνόπαυση)

– πριν τα 40 έτη  (πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια).

Και οι δύο καταστάσεις συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωσης και θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
Τα συμπτώματα οφείλονται κυρίως στη μείωση των οιστρογόνων που παράγονται στις ωοθήκες, τα περισσότερα διαρκούν συνήθως για 4-5 χρόνια και μπορούν να  επηρεάσουν  δυσμενώς την ποιότητα ζωής της γυναίκας. Συχνά, αρχίζουν να εκδηλώνονται κατά τον κλιμακτήρα παράλληλα με τις διαταραχές της περιόδου.

Χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

  • ΑΓΓΕΙΟΚΙΝΗΤΙΚΑ (εξάψεις – εφιδρώσεις )
  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ / ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ (διαταραχές ύπνου- ευερεθιστότητα – κεφαλαλγίες – αρθραλγίες – χρόνια κόπωση- μείωση της διάθεσης για σεξουαλική επαφή)
  • ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΑ (κολπική ξηρότητα, πόνος κατά την επαφή, συχνουρία, ουρολοιμώξεις).

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης;
Η ένδεια οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα και κάποιες απώτερες επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας, οι οποίες θα πρέπει να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως.

  • ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Τα πρώτα χρόνια μετά την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης παρατηρείται ταχεία απώλεια οστικής μάζας (οστεοπενία – οστεοπόρωση) με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα μετά από ελάχιστο τραυματισμό.

  • ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ – ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ – ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • Αύξηση του σωματικού βάρους και συσσώρευση λίπους στην κοιλιά
  • Αύξηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων
  • Αυξημένος κίνδυνο για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
  • Αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Χρειάζεται οι γυναίκες σε εμμηνόπαυση να λαμβάνουν ορμονική θεραπεία;
Η ορμονική θεραπεία (ΟΘ) μετά την εμμηνόπαυση χρησιμοποιείται ευρέως και με αποδεδειγμένα οφέλη στη θεραπεία των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων, του ουρογεννητικού συνδρόμου και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το σκεύασμα που θα επιλεγεί και η διάρκεια χορήγησης της αγωγής πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τους στόχους της θεραπείας και την υποκείμενη κατάσταση της υγείας της γυναίκας.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε τα εξής:

  • Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική κατάσταση στη ζωή της γυναίκας.
  • Είναι απαραίτητη η ολοκληρωμένη ενημέρωση της γυναίκας από τον εξειδικευμένο γιατρό σχετικά με τις ορμονικές αλλαγές που επιτελούνται στον οργανισμό της, τις απώτερες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και των θεραπευτικών δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη Ιατρική για την αντιμετώπισή τους με ασφάλεια.

Δριμάλα Παναγιώτα
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, επιστημονικός συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
www.endodrimala.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος, Εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, Επιστημονικός συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών