«Τον καρκίνο τον ξεπέρασα… το λεμφοίδημα όχι!», θυμάμαι να μου αναφέρει χαρακτηριστικά μία ασθενής.

Ο καρκίνος έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε μία μάστιγα για τον Δυτικό κόσμο. Όλοι μας γνωρίζουμε κάποιον που έχει περάσει καρκίνο ή έχουμε χάσει από αυτόν κάποιον δικό μας άνθρωπο.

Η θεραπεία ή πιο σωστά η διαχείριση του καρκίνου είναι αρκετά επίπονη. Επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία, μεμονωμένα ή με οποιονδήποτε συνδυασμό ταλαιπωρούν τους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όμως όποιες και αν είναι οι επιπλοκές , υπάρχει πάντα ένα τέλος… Συνήθως αίσιο μιας και η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης έχει αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης διατηρώντας τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές. Όσο δύσκολη και να είναι μία μάχη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι θα έχει ένα τέλος.

Δυστυχώς βέβαια, καμία μάχη δεν τελειώνει δίχως απώλειες με μία από τις συχνότερες το λεμφοίδημα

Όταν ένας ασθενής νοσεί από καρκίνο, ουσιαστικά πλήττεται το λεμφικό του σύστημα. Μέρος της διαχείρισης είναι συχνά η αφαίρεση από 2-3 έως αρκετών λεμφαδένων, η ακτινοβόληση των ιστών τοπικά, όπου περιλαμβάνονται και τμήματα του λεμφικού συστήματος, και χημειοθεραπείες που επηρεάζουν γενικότερα όλο το σώμα.

Η πιθανότητα εμφάνισης λεμφοιδήματος εξαρτάται από μία σειρά παραγόντων όπως το είδος της επέμβασης και η εφαρμογή ή όχι ακτινοθεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η εμφάνιση του λεμφοιδήματος είναι μη αναστρέψιμη. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα για όλη του τη ζωή. Αυτό θα έχει ενίοτε μικρές ή μεγάλες λειτουργικές επιπτώσεις οι οποίες θα επηρεάσουν την καθημερινότητα του ατόμου. Αν και το λεμφοίδημα δεν προκαλεί πόνο, το άκρο μπορεί να γίνει βαρύ, δύσκαμπτο και να αποτελέσει παράγοντα που θα συμβάλλει αρνητικά στην ανάπτυξη μυοσκελετικών προβλημάτων.

Στον χώρο της υγείας αναφερόμαστε συχνά στην αντιμετώπιση παθήσεων και ασθενειών αλλά σχετικά σπάνια στην ποιότητα ζωής του ίδιου του ατόμου. Πολλές θεραπευτικές παρεμβάσεις θεραπεύουν το πρόβλημα αλλά βελτιώνουν τελικά τη ζωή του “ασθενή”;

Δεν πρέπει να περιμένουμε να εμφανιστεί και να εγκατασταθεί το λεμφοίδημα για να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Η ενημέρωση, η καθοδήγηση και αν είναι απαραίτητο η θεραπεία από έναν εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή ακόμα και πριν από την επέμβαση, ή τα άλλα μέτρα διαχείρισης, είναι απαραίτητη… και φυσικά η διαχείριση του ασθενή από τη διεπιστημονική ομάδα είναι η πλέον σύγχρονη προσέγγιση στον τομέα αυτό!

Η διαχείριση του λεμφοιδήματος γίνεται με την Ολοκληρωμένη Αποσυμφορητική Θεραπεία που περιλαμβάνει:

  • Λεμφική Παροχέτευση με τα Χέρια
  • Συμπιεστική Περίδεση

Γίνεται καθημερινά, έχει άμεσο αποτέλεσμα και οδηγεί στην κατασκευή ενός συμπιεστικού ενδύματος (γάντι, κάλτσα κλπ)

Και φυσικά, πάνω από όλα η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση…

…γιατί η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία!

Τριανταφύλλου Ευριπίδης
Φυσικοθεραπευτής, MSc, CLT, MLD/CDT Cert. Instructor
Bioanadrasis.com