Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν τον COVID-19. Σε αυτή τη σημαντική ανακοίνωση, προχώρησε η British Rhinological Society (Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας), έπειτα από αναφορές και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.

«Θέλουμε πραγματικά να καταστήσουμε γνωστό πως η ανοσμία είναι μια ένδειξη μόλυνσης και πως οποιοδήποτε παρουσιάζει απώλεια της αίσθησης της όσφρησης θα έπρεπε να αυτοπεριοριστεί» ανέφερε η καθηγήτρια Κλερ Χόπκινς, πρόεδρος της British Rhinological Societ.

Εντωμεταξύ, το CNN μετέδωσε πως επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να προστεθούν στην «λίστα εργαλείων ελέγχου» για το Covid-19 η απώλεια της αίσθησης της οσμής και της γεύσης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας η ανοσμία έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς που τελικά έχουν θετικό αποτέλεσμα για τον κορωνοϊό χωρίς άλλα συμπτώματα. «Τα συμπτώματα αυτά απαιτούν σοβαρή εκτίμηση για την απομόνωση και την εξέταση αυτών των ατόμων», αναφέρουν οι γιατροί.

Στην ανοσμία αναφέρθηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα συμπτώματα που εμφανίζει η ασθένεια του κορωνοϊού. Ο λοιμωξιολόγος είπε πως «πολλά είναι τα άγνωστα για τον ιό και πολλές οι εκπλήξεις», αναφερόμενος στη διαπίστωση που έγινε ότι ασθενείς παρουσιάζουν ανοσμία, δηλαδή απώλεια οσμής. Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε το εύρημα σημαντικό σχολιάζοντας πως ήταν «κάτι που δεν το περιμέναμε» ενώ αναφέρθηκε και στα γαστρεντερικά συμπτώματα. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως αυτή είναι μια νόσος με πολλά άγνωστα επιστημονικά δεδομένα. Είναι κάτι που δεν το περιμέναμε και το είδαμε και σε περιστατικά στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό. Έχουμε μια επαγρύπνηση για να ανιχνεύσουμε συμπτώματα τέτοια. Η προσβολή της όσφρησης ήταν μια έκπληξη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, αν κάποιος διαπιστώσει οποιαδήποτε διαταραχή της όσφρησης, χωρίς την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, θα πρέπει:

*Να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του

*Να αυτοπεριοριστεί για 7 ημέρες

*Να μην πάρει κορτιζόνη από του στόματος (εκτός αν βγει αρνητικό το τεστ COVID-19)

*Να μη χρησιμοποιεί ρινικά σπρέι λόγω κινδύνου διασποράς στον αεραγωγό, αλλά να προτιμά αποσυμφορητικές σταγόνες ή γέλη (gel)