Για τους άνδρες που  είναι υπέρβαροι υπάρχει πλέον ένα ακόμη σημαντικό κίνητρο για να χάσουν βάρος: Αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 15 έρευνες που περιλάμβαναν συνολικά περίπου 831.000 άνδρες, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 52.000 που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το να έχει κάποιος Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – μια εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος) πάνω από το εύρος που θεωρείται υγιές (21-25) κατά τη διάρκεια της μέσης έως μεγαλύτερης ενήλικης ζωής, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη.

«Αυτά τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο κίνδυνος για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη μπορεί να μειωθεί διατηρώντας ένα υγιές βάρος, σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο », δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jeanine Genkinger, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Κολούμπια.

«Η υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής και της άσκησης είναι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους», ανέφερε η Δρ Genkinger σε δελτίο Τύπου για τα αποτελέσματα της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μια μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου του προστάτη και θάνατο από τη νόσο. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τον υψηλότερο ΔΜΣ με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αλλά αυτή είναι η πρώτη που συνδέει τη μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο, όπως ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Oncology.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συνηθέστερος τύπος καρκίνου στους άντρες. Λιγότεροι από ένας στους τρεις άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.