Εκατομμύρια παιδιά μπορεί να γίνουν θύματα ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, εξαιτίας σοβαρών καθυστερήσεων στα προγράμματα εμβολιασμού οι οποίες προκαλούνται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιούν ειδικοί.

Τουλάχιστον 68 χώρες έχουν πληγεί από τις καθυστερήσεις αυτές – σε ορισμένες οι εκστρατείες εμβολιασμού έχουν σταματήσει εντελώς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβούλεψε πολλές χώρες να αναστείλουν τους εμβολιασμούς, για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Όμως τώρα εκφράζει και αυτός, όπως και η UNICEF μεταξύ άλλων, την ανησυχία του για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της στρατηγικής.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι εμβολιασμοί έχουν διακοπεί ή καθυστερήσει:

– ο φόβος των γονέων για λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό

– οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μετατίθενται για να αντιμετωπίσουν την πανδημία

– προβλήματα με τον εφοδιασμό των κλινικών σε εμβόλια

«Η ιλαρά βρίσκεται σε άνοδο, όπως επίσης η διφθερίτιδα και η χολέρα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Henrietta Fore. «Αυτό είναι πραγματικό πρόβλημα. Είχαμε νικήσει πολλές από αυτές τις ασθένειες στα παιδιά». Τώρα, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι αυτές οι νίκες θα μπορούσαν να «εξαφανιστούν».

Στον Νίγηρα, έχουν αναφερθεί σχεδόν 1.000 ασθενείς με Covid-19, ενώ η πολιομυελίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και θάνατο, επιστρέφει – τέσσερις νέα κρούσμτα έχουν αναφερθεί από τον Φεβρουάριο.

Τα μοντέλα της Σχολής Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins δείχνουν ότι η διακοπή των εμβολιασμών σε τέτοιου είδους κρίσιμες υπηρεσίες υγείας για γυναίκες και παιδιά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και 6.000 επιπλέον θανάτους παιδιών κάθε μέρα.

«Αυτό που περιμένουμε είναι ότι αυτές οι ασθένειες θα επανέλθουν», δήλωσε η επικεφαλής του Τμήματος Ανοσοποίησης και Εμβολίων του ΠΟΥ, Kate O’Brien. «Και αυτό σημαίνει ότι θα δούμε αριθμούς παιδικής θνησιμότητα που είχαμε ξεχάσει τα τελευταία χρόνια». Αλλά αυτή η δυνητικά καταστροφική κατάσταση μπορεί ακόμη να αποφευχθεί, «εάν οι κυβερνήσεις ενεργήσουν άμεσα».

Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν σήμερα Πέμπτη την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για τα Εμβόλια, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στόχος, η συγκέντρωση 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί η παροχή σωτήριων εμβολίων σε ορισμένες από τις φτωχότερες κοινότητες του κόσμου.