Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν υπήρχαν ενεργά κρούσματα του νέου κορωνοϊού στο νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού και ότι θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στους 5 εκατομμύρια ανθρώπους της χώρας, αν και οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ισχύ.

«Η Νέα Ζηλανδία έκανε κάτι αξιοσημείωτο στον αγώνα μας για να νικήσει την Covid-19. Ενωθήκαμε με πρωτόγνωρους τρόπους για να νικήσουμε τον ιό», δήλωσε η πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου. «Ο καθένας μπορεί να επιστρέψει χωρίς περιορισμούς στην εργασία, το σχολείο, τον αθλητισμό και τα εγχώρια ταξίδια και μπορείτε να συναντήσετε όσους ανθρώπους θέλετε», αναφέρει η κυβέρνηση της χώρας στην επίσημη ιστοσελίδα της για τον νέο κορωνοϊό.

Η Ardern υπογράμμισε ότι η προσοχή τώρα εστιάζεται στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας: «Αν και βρισκόμαστε σε ασφαλέστερη, ισχυρότερη θέση, δεν υπάρχει ακόμα εύκολη διαδρομή για τη μετάβαση στη ζωή πριν από την Covid-19, αλλά η αποφασιστικότητα και η προσοχή που δείξαμε στην υγεία θα εστιάσουν τώρα στην οικονομική ανοικοδόμηση», δήλωσε.

Η πρωθυπουργός ενήργησε επιθετικά, μόλις ανακαλύφθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα, στις 28 Φεβρουαρίου. Ακόμη και προτού αναφερθεί κάποιος θάνατος, επέβαλε περιορισμούς: Τα σχολεία και οι μη βασικές επιχειρήσεις έκλεισαν, οι κρατικές και κοινωνικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και η μη απαραίτητες δημόσιες συγκοινωνίες σταμάτησαν. Οι άνθρωποι παροτρύνθηκαν να εργαστούν από το σπίτι εάν ήταν δυνατόν και απαγορεύτηκαν τα διεθνή ταξίδια.

Η Νέα Ζηλανδία είχε περίπου 1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 22 θανάτους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Ανακοινώνοντας την άρση των περιορισμών, η Ardern σημείωσε ότι δεν υπήρξε θετικό κρούσμα για 17 ημέρες.

Σε ένα δελτίο Τύπου, το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε ότι το τελευταίο κρούσμα δεν είχε συμπτώματα για 48 ώρες και βγήκε από την απομόνωση.

«Αυτά είναι πραγματικά καλά νέα για τον ασθενή και είναι επίσης ένα αισιόδοξο νέο για την υπόλοιπη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας Δρ Ashley Bloomfield: «Το να μην έχουμε ενεργά κρούσματα για πρώτη φορά από τις 28 Φεβρουαρίου είναι σίγουρα ένα σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας, αλλά όπως είπαμε προηγουμένως, η συνεχής επαγρύπνηση κατά της Covid-19 θα συνεχίσει να είναι απαραίτητη».

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παραμένουν, ωστόσο: Τα άτομα που φτάνουν στη χώρα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εξακολουθεί να προτρέπει τους πολίτες να τηρούν τα «βασικά μέτρα υγιεινής», όπως το τακτικό πλύσιμο χεριών και το φτέρνισμα στον αγκώνα. Οι πολίτες θα πρέπει επίσης να έχουν στον νου τους το πού πηγαίνουν και με ποιον ήρθαν σε επαφή, ώστε να βοηθήσουν σε περίπτωση που απαιτηθεί ιχνηλάτηση επαφών.