Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν οίδημα («πρήξιμο») στα πόδια. Η πιο συχνή είναι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια – ΧΦΑ. Ουσιαστικά είναι ένα μηχανικό πρόβλημα των φλεβών, οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν το φορτίο του αίματος που συγκεντρώνεται σε αυτές λόγο της πολύωρης ακινησίας. Ο τρόπος ζωής μας πλέον αποτελείτε από διαρκή ακινησία και καθιστή θέση (καναπές, αυτοκίνητο, γραφείο).

Μία άλλη σημαντική αλλά σαφώς σπανιότερη αιτία για οιδήματα στα πόδια είναι το λεμφοίδημα. Μπορεί να είναι πρωτογενές ως αποτέλεσμα κάποιας εκ γενετής διαταραχής ή δευτερογενές ως συνέπεια κάποιου τραυματισμού, που συνήθως οφείλεται στη διαχείριση/θεραπεία του καρκίνου. Δυστυχώς το λεμφοίδημα έχει πιο έντονη επίδραση και απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Τις περισσότερες φορές θα εμφανιστεί μόνο στο ένα από τα δύο πόδια.

Φυσικά τα πόδια μπορεί να εμφανίσουν οίδημα και από άλλες αιτίες όπως χρήση φαρμακευτικής αγωγής (κορτιζόνη) ή συστημικές νόσους (ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.)

Το δύσκολο κάποιες φορές είναι να καταλάβουμε ότι τα πόδια μας πρήστηκαν. Οιδήματα από ΧΦΑ ή από φαρμακευτική αγωγή είναι πάντα συμμετρικά και σε αρχικά στάδια δεν ξεχωρίζουν. Απλά νομίζουμε ότι έτσι είναι τα πόδια μας. Συχνά αναφέρετε η φράση: «χρόνια είναι έτσι τα πόδια μου». Αυτό συμβαίνει γιατί τα οιδήματα αυτά εξελίσσονται αργά και δεν συνειδητοποιούμε την ύπαρξη οιδήματος που συχνά φαίνεται από την αύλακα που σχηματίζεται στα πόδια όταν βγάζουμε τις κάλτσες μας το βράδυ.

Αν συνειδητοποιήσουμε λοιπόν ότι τα πόδια μας άρχισαν να πρήζονται, έχουμε συμπτώματα όπως βάρος, κάψιμο, κούραση και φοβόμαστε την εξέλιξη της κατάστασης, είναι σημαντικό να επισκεφτούμε έναν ειδικό. Ένας φυσικοθεραπευτής με εξειδίκευση στη διαχείριση οιδημάτων μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή μας και να μας δώσει συντηρητικές αλλά αποτελεσματικές λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας.

Για τα πρησμένα πόδια έχουμε 2 επιλογές:

  • Να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας, να κινούμαστε περισσότερο και να αποφεύγουμε την ορθοστασία.
  • Να ακολουθήσουμε μία προσαρμοσμένη σε μας εκδοχή της Ολοκληρωμένης Αποσυμφορητικής Θεραπείας – CDT και να φορέσουμε την κατάλληλη για την περίπτωση μας κάλτσα που θα βοηθάει μεν το οίδημα αλλά δεν θα διαταράσσει την ποιότητα ζωής μας.

Αναγνωρίστε έγκαιρα το πρήξιμο στα πόδια σας, επισκεφτείτε ένα ειδικό και αντιμετωπίστε το αποτελεσματικά!

Κρατήστε τα πόδια σας υγιή και όμορφα…

Τριανταφύλλου Ευριπίδης
Φυσικοθεραπευτής, MSc, CLT, MLD/CDT Cert. Instructor
Bioanadrasis.com