Γνωρίζουμε ότι το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση η οποία είναι σημαντικός παράγοντας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής.

Η κατανάλωση πολύ αλατιού όμως μπορεί να έχει και άλλα δυσάρεστα αποτελέσματα αφού, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, εξασθενεί την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και την ικανότητά του να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς, με συνέπεια μια λοίμωξη να γίνεται πιο σοβαρή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστιαν Κουρτς του Ινστιτούτου Πειραματικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, έδειξαν ότι τρωκτικά που είχαν κάνει διατροφή πλούσια σε αλάτι, είχαν μικρότερη ικανότητα να καταπολεμήσουν λοιμώξεις των νεφρών από βακτήριο E.coli, καθώς και όλου του σώματος από βακτήρια Listeria.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες μελέτησαν μια ομάδα υγιών ατόμων 20 έως 50 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν έξι έξτρα γραμμάρια αλάτι τη μέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο αλάτι το οποίο περιέχουν δύο γεύματα φαστ φουντ, π.χ. δύο «μπέργκερ»), πέρα από τη συνήθη ποσότητα αλατιού με το καθημερινό φαγητό τους. Μετά από μια εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι -όπως και στα πειραματόζωα- το ανοσοποιητικό σύστημα τους είχε μικρότερη ικανότητα καταπολέμησης βακτηρίων.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι τα 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, οι περισσότεροι άνθρωποι όμως τρώνε πολύ περισσότερο, καθώς το 75% της ποσότητας που καταναλώνουν είναι «κρυμμένο» σε διάφορες τροφές. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης -των παιδιών συμπεριλαμβανομένων- τρώνε, σύμφωνα με τις μελέτες 8 έως 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ενώ οι άνδρες ξεπερνούν τα 11 γραμμάρια ημερησίως.

Προσοχή: *Κάθε φορά που αναποδογυρίζουμε την αλατιέρα πέφτει στο φαγητό ποσότητα αλατιού έως 0,5 γρ., άρα με 12 κινήσεις φτάνουμε τον ανώτερο στόχο των 6 γραμμαρίων την ημέρα. *Ένα τρόφιμο περιέχει πολύ αλάτι, όταν υπερβαίνει τα 1,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. *Συστήνεται η αντικατάσταση του αλατιού όπου αυτό είναι εφικτό με βότανα, μυρωδικά και μπαχαρικά.