Έρευνα, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών της Σιγκαπούρης και των DSO National Laboratories, έδειξε ότι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό μολύνουν σε μεγάλο βαθμό το δωμάτιο όπου βρίσκονται και την τουαλέτα τους και υπογραμμίζει την ανάγκη να καθαρίζονται τακτικά οι επιφάνειες, όπως οι λεκάνες και οι νιπτήρες.

Ο ιός SARS-CoV-2 δεν μπορεί να επιβιώσει μετά τον καθαρισμό των επιφανειών που έχουν μολυνθεί με κάποιο κοινό απολυμαντικό δύο φορές την ημέρα, κατάληξε η ίδια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA.

Εντωμεταξύ, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιανγκτσού  απέδειξαν, μέσα από υπολογιστικά μοντέλα και προσομοιώσεις, ότι ένα νέφος αιωρούμενων σταγονιδίων, που μπορεί να είναι μολυσμένα με κορωνοϊό, παράγεται όταν κάποιος τραβά το καζανάκι έχοντας ανοικτό το καπάκι της λεκάνης.

Τα σταγονίδια φτάνουν σε ύψος έως σχεδόν ενός μέτρου από το καπάκι και αιωρούνται για τουλάχιστον ένα λεπτό, με συνέπεια είτε να τα εισπνεύσει κανείς είτε να καθίσουν πάνω σε επιφάνειες, κάτι που μπορεί να ευνοήσει την εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού σύμφωνα με την μελέτη των κινέζων επιστημόνων που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids».

Οι ίδιοι συμβουλεύουν να κλείνει κανείς το καπάκι της λεκάνης, πριν τραβήξει το καζανάκι, ιδίως σε τουαλέτες, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, επειδή γίνεται χρήση από πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα, προτείνουν στους κατασκευαστές να φτιάξουν νέου τύπου λεκάνες, στις οποίες το καπάκι θα κλείνει αυτόματα πριν τραβηχτεί το καζανάκι.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σωματίδια του κορωνοϊού μπορούν να παραμείνουν στα κόπρανα μολυσμένων ασθενών με ή χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα, γι’ αυτό άλλωστε είναι ανιχνεύσιμα στα λύματα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σωματίδια στις τουαλέτες μπορεί να αποτελούν πηγή εξάπλωσης της Covid-19. Το κλείσιμο στο καπάκι της τουαλέτας καθώς και το πλύσιμο των χεριών με χλιαρό νερό και σαπούνι τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα αποτελούν σημαντικά μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της εξάπλωσης της νόσου.