Υπάρχουν ορισμένες ποιότητες που αναζητούμε όλοι σε έναν σύντροφο και τώρα μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι και τα… ωάρια μιας γυναίκας μπορεί επίσης να είναι επιλεκτικά όσον αφορά… τα σπερματοζωάρια!

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα προσφέρουν μια νέα εικόνα για την ανθρώπινη αναπαραγωγή – δείχνοντας ότι τα ωάρια δεν δέχονται οποιοδήποτε σπερματοζωάριο και ότι στην πραγματικότητα έχουν περισσότερα λόγια στη… σχέση τους από ό,τι είχε αναγνωριστεί ως σήμερα.

Τις στιγμές λίγο πριν από τη γονιμοποίηση, υπάρχει μια χημική «συνομιλία» μεταξύ του ωαρίου και των σπερματοζωαρίων, εξήγησε ο Δρ John Fitzpatrick, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και επικεφαλής της νέας μελέτης.

«Τα χημικά σήματα που απελευθερώνονται από το ωάριο επιτρέπουν στα σπερματοζωάρια να αλλάξουν τη συμπεριφορά “κολύμβησής” τους», δήλωσε ο Δρ Fitzpatrick. «Τα σπερματοζωάρια “κολυμπάνε” πιο δυνατά και κινούνται προς το ωάριο όταν εκτίθενται στα χημικά σήματα. Με άλλα λόγια, τα ωάρια απελευθερώνουν χημικά καθοδήγησης των σπερματοζωαρίων και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα».

Με βάση τα νέα ευρήματα, τα ωάρια μιας γυναίκας χρησιμοποιούν κατά το δοκούν αυτά τα σήματα, για να προσελκύσουν τα σπερματοζωάρια ορισμένων ανδρών.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν δείγματα σπέρματος και ωοθυλακίων από ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία υπογονιμότητας. Το ωοθυλακικό υγρό περιβάλλει τα ωάρια και περιέχει τις χημικές ουσίες που καθοδηγούν τα σπερματοζωάρια. Αποδείχθηκε ότι το ωοθυλακικό υγρό μιας γυναίκας προσέλκυε τα σπερματοζωάρια ορισμένων άνδρες και όχι άλλων – και οι «προτιμήσεις» του ωαρίου δεν ταίριαζαν πάντα με την επιλογή συντρόφου της γυναίκας.

Δεν είναι σαφές εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν πρακτικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας από αυτά τα συμπεράσματα, δήλωσε ο Δρ Fitzpatrick. «Αλλά», είπε, «περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων υπογονιμότητας δεν έχουν σαφή αιτία. Η δουλειά μας βοηθά να ανοίξουμε την πόρτα για να σκεφτούμε στο μέλλον και προς αυτήν την κατεύθυνση».

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Ο Δρ Natan Bar-Chama, πρόεδρος της Εταιρείας Ανδρικής Αναπαραγωγής και Ουρολογίας Αρσενικών, σημείωσε ότι τα ευρήματα βασίζονται σε μικρό αριθμό ζευγαριών. Ωστόσο, συμφώνησε ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας διαδικασίας έχει νόημα, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή, το ωάριο αναζητά το πιο κατάλληλο σπέρμα για να γονιμοποιηθεί.