Οι πρώτες συστάσεις στις θετικές στον νέο κορωνοϊό εγκύους ήταν να γεννούν με καισαρική, να απομακρύνονται από το βρέφος τους αμέσως μετά τη γέννα αλλά και να μην θηλάζουν, τουλάχιστον κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και οι συνεργάτες τους έκαναν μια συστηματική ανασκόπηση 49 προηγούμενων μελετών που αφορούσαν το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να διερευνήσουν περισσότερο το ζήτημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μετάδοση του νέου κορωνοϊού από την έγκυο στο έμβρυο που κυοφορεί δεν είναι συχνή ενώ παράλληλα η πιθανότητα μετάδοσης δεν αυξάνεται με τον φυσιολογικό τοκετό, με τον θηλασμό ή με την επαφή του βρέφους με τη μητέρα αμέσως μετά τη γέννα.

Στο πλαίσιο των μελετών περιλαμβάνονταν 666 νεογνά και 655 γυναίκες (ορισμένες από τις γυναίκες έφεραν στον κόσμο δίδυμα). Από τις γυναίκες με COVID-19 που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό, μόνο οκτώ σε σύνολο 292 (2,7%) έφεραν στον κόσμο μωρό που διαγνώσθηκε θετικό στον SARS-CoV-2. Την ίδια στιγμή από τις 364 γυναίκες με COVID-19 που γέννησαν με καισαρική, 20 (5,3%) απέκτησαν μωρό που διαγνώσθηκε θετικό στον νέο κορωνοϊό.

Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνουν ότι η λοίμωξη των νεογνών με τον νέο κορωνοϊό δεν είναι συχνή. Από τα στοιχεία δεν προέκυψαν επίσης υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων νεογνών εξαιτίας του φυσιολογικού τοκετού, του θηλασμού, ή της επαφής με τη μητέρα αμέσως μετά τη γέννηση.

Όπως σχολίασε η δρ Γουόκερ Νότιγχαμ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ «υπάρχει πολλή ανησυχία σχετικά με το αν οι έγκυοι με COVID-19 μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο μωρό τους. Θελήσαμε να διερευνήσουμε την πορεία των μωρών των οποίων οι μητέρες μολύνθηκαν με τον νέο κορωνοϊό. Συγκεκριμένα θελήσαμε να δούμε αν η μέθοδος του τοκετού, η μέθοδος ταΐσματος του βρέφους καθώς και η αλληλεπίδραση της μητέρας με το βρέφος αύξανε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τη γυναίκα στο μωρό της. Με βάση τα αποτελέσματά μας, είμαστε ικανοποιημένοι καθώς φαίνεται ότι ο κίνδυνος λοίμωξης των νεογέννητων με COVID-19 είναι χαμηλός. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι ο φυσιολογικός τοκετός καθώς και ο θηλασμός είναι ασφαλείς για τις μητέρες που έχουν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό».

Από την μετα-ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology», προέκυψε επίσης ότι τα περισσότερα βρέφη που διαγνώσθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 ήταν ασυμπτωματικά.