Η φυσική δραστηριότητα, η αποχή από το κάπνισμα, η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η υψηλής ποιότητας διατροφή και οι γνωστικές δραστηριότητες είναι οι πέντε υγιεινές συμπεριφορές που όταν τις ακολουθούμε συνδυαστικά σχετίζονται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων που ανέλυσαν τα δεδομένα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Η μετα-ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες. Όσοι από αυτούς ακολουθούσαν πιστά τέσσερις ή και τις πέντε από συγκεκριμένες υγιεινές συμπεριφορές παρουσίασαν 60% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.

«Η παρατηρητική αυτή μελέτη παρέχει περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πώς ο συνδυασμός τροποποιήσιμων συμπεριφορών μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα ισχυροποιούν τον συσχετισμό ανάμεσα στις υγιεινές συμπεριφορές και τον χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ προστίθενται και στη βάση για ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για τον άμεσο έλεγχο της δυνατότητας παρεμβάσεων για την επιβράδυνση ή την πρόληψη της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ», αναφέρει ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γήρανσης (NIA), Richard J. Hodes.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν κάθε συμμετέχοντα βάσει των πέντε παραγόντων υγιεινού τρόπου ζωής, όλοι εκ των οποίων είχαν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Οι παράγοντες αυτοί ήταν:

-Τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης την εβδομάδα. Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντικό μέρος της υγιούς γήρανσης

-Αποχή από το κάπνισμα. Πλήθος ερευνών επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που κάπνιζαν για δεκαετίες, η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει την υγεία.

-Ελαφρά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει τη γνωστική υγεία.

-Μια υψηλής ποιότητας διατροφή MIND που συνδυάζει την μεσογειακή με την DASH (διατροφή για τον έλεγχο της υπέρτασης).  Η υγιεινή ομάδα των τροφίμων περιλαμβάνει: λαχανικά, με έμφαση στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όλων των ειδών τα μούρα, ειδικά τα μύρτιλα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ολικής άλεσης δημητριακά, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο. Η ανθυγιεινή ομάδα περιλαμβάνει τηγανητά και fast food, κόκκινο κρέας, τυρί, βούτυρο και μαργαρίνες, γλυκά.

-Ενασχόληση με γνωστικές δραστηριότητες. Η πνευματική άσκηση διατηρεί το μυαλό ενεργό και ωφελεί τον εγκέφαλο.

Μια ανάλυση ερευνών του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη φυσική δραστηριότητα, μαζί με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και τη γνωστική εξάσκηση είναι «ενθαρρυντικά, αν και ασαφή» για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, ενισχύοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες.