Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στις ΗΠΑ χαρτογράφησαν τους κυτταρικούς τύπους πίσω από διάφορες νόσους του εγκεφάλου. Ένα από τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature Genetics» ήταν ότι κύτταρα του νευρικού συστήματος του εντέρου εμπλέκονται στη νόσο του Πάρκινσον.

Το νευρικό σύστημα αποτελείται από εκατοντάδες διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους με πολύ διαφορετικές λειτουργίες μεταξύ τους. Είναι λοιπόν σημαντικό να κατανοήσουν οι ειδικοί ποιοι συγκεκριμένοι κυτταρικοί τύποι προσβάλλονται σε κάθε διαταραχή ώστε να κατανοήσουν τα αίτια των διαταραχών και τελικώς να αναπτύξουν νέες θεραπείες για καθεμία από αυτές.

Οι ερευνητές συνδύασαν μελέτες που αφορούν την έκφραση γονιδίων στα ποντίκια με άλλες που αφορούν την ανθρώπινη γενετική προκειμένου να προχωρήσουν στη συστηματική χαρτογράφηση των κυτταρικών τύπων που συνδέονται με διαφορετικές εγκεφαλικές διαταραχές. Μια από τις διαταραχές στις οποίες επικεντρώθηκαν οι επιστήμονες ήταν η νόσος του Πάρκινσον που εκδηλώνεται με γνωστικά και κινητικά συμπτώματα και απορρέει από την απώλεια των κυττάρων που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

«Εκείνο που μας εξέπληξε ήταν ότι νευρώνες του εντέρου φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στη νευροεκφυλιστική διαταραχή, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση ότι η νόσος του Πάρκινσον ξεκινά στο έντερο» ανέφεραν οι επιστήμονες.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν διαφορές στον ιστό του εγκεφάλου υγιών εθελοντών καθώς και ασθενών με Πάρκινσον που βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια της νόσου, είδαν ότι υποστηρικτικά κύτταρα του εγκεφάλου που ονομάζονται ολιγοδενδροκύτταρα προσβάλλονταν πριν από τα υπόλοιπα, γεγονός που μαρτυρεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στα πρώτα στάδια της νόσου. Μάλιστα, τα ολιγοδενδροκύτταρα φάνηκε να προσβάλλονται πριν ακόμη υπάρξει απώλεια των ντοπαμινεργικών νευρώνων στους ασθενείς. «Το γεγονός αυτό καθιστά τα συγκεκριμένα κύτταρα έναν ελκυστικό στόχο για θεραπευτικές παρεμβάσεις ενάντια στη νόσο του Πάρκινσον» ανέφερε o Ζιλιέν Μπριουά, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα ο οποίος ήταν εκ των πρώτων συγγραφέων της μελέτης.

Photo credit: Alicia Harper, ProbioticReviewGirl.com