Ένα φάρμακο που μπορεί να σταματάει τα καρκινικά κύτταρα να αυτοεπιδιορθώνονται φαίνεται στην πρώτη φάση των δοκιμών ότι λειτουργεί.

Σε περισσότερους από τους μισούς από τους 40 ασθενείς που έλαβαν το Berzosertib, όπως ονομάζεται, οι όγκοι τους σταμάτησαν να αναπτύσσονται.

Το Berzosertib ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικό όταν χορηγήθηκε παράλληλα με τη χημειοθεραπεία, σύμφωνα με την κλινική δοκιμή που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR) και το Royal Marsden Trust.

Το φάρμακο είναι το πρώτο που δοκιμάζεται από μια νέα οικογένεια θεραπειών, οι οποίες εμποδίζουν μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA. Ο αποκλεισμός αυτής της πρωτεΐνης αποτρέπει την αποκατάσταση βλαβών στα καρκινικά κύτταρα.

Είναι μέρος ενός συνόλου που είναι γνωστά ως «φάρμακα ακριβείας», τα οποία στοχεύουν συγκεκριμένα γονίδια ή γενετικές αλλαγές.

Η έρευνα αφορούσε ασθενείς με πολύ προχωρημένους όγκους, για τους οποίους δεν υπήρχε άλλη θεραπεία. Είναι μια κλινική δοκιμή «πρώτης φάσης», η οποία έχει σχεδιαστεί μόνο για να ελέγξει την ασφάλεια μιας θεραπείας, ωστόσο το ICR ανέφερε ότι οι ερευνητές βρήκαν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι το Βerzosertib θα μπορούσε να σταματήσει την ανάπτυξη όγκων.

Ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Δρ Chris Lord, καθηγητής γονιδιωματικής του καρκίνου στο ICR, δήλωσε ότι αυτά τα πρώιμα σημάδια ήταν «πολύ ελπιδοφόρα», προσθέτοντας ότι είναι ασυνήθιστο στις δοκιμές πρώτης φάσης να βλέπουμε μια κλινική ανταπόκριση. Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

«Αυτή η μελέτη περιελάμβανε μόνο μικρό αριθμό ασθενών… Επομένως, είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι το Βerzosertib θα φέρει τα πάνω-κάτω στη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο Δρ Darius Widera από το Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ.

«Ωστόσο, οι ασυνήθιστα ισχυρές επιδράσεις του berzosertib, ειδικά σε συνδυασμό με τη συμβατική χημειοθεραπεία, δίνουν λόγους για αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των επόμενων μελετών», συμπλήρωσε.

Η χημειοθεραπεία καταστρέφει το DNA των καρκινικών κυττάρων, οπότε η χρήση της σε συνδυασμό με αυτό το νέο φάρμακο, το οποίο τα εμποδίζει να αυτοεπιδιορθωθούν, φαίνεται να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα – και το berzosertib είναι σε θέση να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζει τα υγιή, δήλωσε ο Δρ Lord.

Η επόμενη φάση δοκιμών του Berzosertib βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.