Ερευνητές του King’s College του Λονδίνου ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση «Acta Dermato-Venereology», ότι πολλά άτομα χάνουν μεγάλο μέρος της προστασίας που προσφέρουν τα αντηλιακά προϊόντα ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου επειδή δεν κάνουν σωστή εφαρμογή τους. Συγκεκριμένα, επειδή βάζουν στο δέρμα τους ένα πολύ πιο λεπτό στρώμα αντηλιακού σε σύγκριση με αυτό που συνιστούν οι παρασκευαστές των αντηλιακών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις βλάβες στο DNA του δέρματος εθελοντών όταν αυτοί μείωσαν το πάχος του στρώματος του αντηλιακού που εφάρμοζαν κάτω από τα 2 mg/cm² δέρματος – αυτή την ποσότητα αντηλιακού προτείνουν οι παρασκευαστές στους καταναλωτές για σωστή εφαρμογή των προϊόντων τους ώστε να επιτυγχάνεται η προστασία ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία που δίνει το κάθε προϊόν ανάλογα με την κατηγοριοποίηση του δείκτη προστασίας SPF (Sun Protection Factor) που φέρει, π.χ. SPF 15, 30 ή 50.

Σε γενικές γραμμές, ο μέσος ενήλικας χρειάζεται τουλάχιστον ένα κουταλάκι του γλυκού αντιηλιακό για κάθε χέρι και πόδι, και άλλο ένα για να καλύψει τον αυχένα, το πρόσωπο και τα αυτιά του. Για να καλύψει το υπόλοιπο σώμα (θώρακας, κοιλιά και πλάτη) χρειάζεται τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας, ανάλογα βέβαια με τον σωματότυπό του.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, ένα αντηλιακό με SPF 50 που εφαρμόζεται σε λεπτό στρώμα προσφέρει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μόλις 40% της αναμενόμενης προστασίας με βάση τις ενδείξεις του. Τα αποτελέσματα μάλιστα αυτά ώθησαν τους ειδικούς του King’s College να προτείνουν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν αντηλιακά με πολύ μεγαλύτερο δείκτη προστασίας από αυτόν που νομίζουν πως χρειάζονται, ώστε να εξασφαλίσουν ότι προστατεύονται όσο περισσότερο γίνεται από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Αντονι Γιανγκ από το King’s College του Λονδίνου, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εφαρμογή αντηλιακού παρέχει σημαντική προστασία ενάντια στην καρκινογόνο επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Ωστόσο, αυτό που δείχνει η νέα μελέτη μας είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται το αντηλιακό παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο αποτελεσματικό είναι. Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εφαρμόζουν τα αντηλιακά προϊόντα όπως ορίζουν οι οδηγίες τους, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιούν αντηλιακό με πολύ μεγαλύτερο δείκτη προστασίας SPF από αυτόν που νομίζουν ότι χρειάζονται».