Οι πνεύμονες μπορεί να μην είναι το μόνο σημείο του οργανισμού το οποίο πλήττουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα – το στόμα μπορεί επίσης να υποφέρει από τη βλαβερή συνήθεια: Το άτμισμα μεταβάλλει τα φυσικά βακτηρίδια που υπάρχουν στο στόμα, αφήνοντάς μας πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις του στόματος και φλεγμονή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι το άτμισμα μπορεί να μεταβάλει τη φυσική ισορροπία των ευεργετικών βακτηρίων του στόματος, προσθέτοντας στον κατάλογο των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία που συνδέονται με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Τα κύτταρα που εκτίθενται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Deepak Saxena, καθηγητής κρανιοπροσωπικής βιολογίας στο Κολλέγιο Οδοντιατρικής ΝΥU της Νέας Υόρκης.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα οδηγούν επίσης σε αυξημένη φλεγμονή, η οποία βλάπτει την υγεία του στόματος. Και όταν κάποιος αναπτύξει φλεγμονή, είναι πιθανό να αναπτυχθούν λευκά «μπαλώματα» στο στόμα, που ονομάζονται λευκοπλακία και μερικές φορές εξελίσσονται σε καρκίνο. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν έχει αρκετές αποδείξεις σε βάθος χρόνους για να δείξει εάν αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικούς καρκίνους στο στόμα, όπως δήλωσε ο ερευνητής.

«Η μελέτη μας είναι μόνο ένα κομμάτι αυτού του μεγάλου παζλ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και θα συμβούλευα τους ανθρώπους να μην ξεκινήσουν τη χρήση τους, αν δεν το έχουν κάνει. Η νικοτίνη είναι μια εξαιρετικά εθιστική ουσία», δήλωσε.

Περίπου 2.500 Αμερικανοί έχουν νοσηλευτεί με βλάβες στους πνεύμονες που έχουν προέλθει από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ένα πρόσθετο που χρησιμοποιείται ορισμένες φορές στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι ύποπτο για την πρόκληση αυτών των βλαβών – 54 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους απ’ αυτές.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν «παραδοσιακά» τσιγάρα είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ουλίτιδας και λοιμώξεων στο στόμα. Ο καπνός προκαλεί αλλαγές στο συνηθισμένο περιβάλλον του στόματος που εμποδίζουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και επιτρέπουν σε βλαβερά βακτήρια να πολλαπλασιαστούν, εξήγησαν οι ερευνητές. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται λιγότερο επιβλαβή, αλλά δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες, ιδιαίτερα μακροχρόνιες, για τις νέες συσκευές.

Για τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν 119 συμμετέχοντες – περίπου οι μισοί δεν κάπνιζαν ή άτμιζαν, ενώ οι υπόλοιποι ή κάπνιζαν ή άτμιζαν.  Οι ερευνητές συνέλλεξαν δείγμα σάλιου για να ελέγξουν τα βακτήρια που ζούσαν στο στόμα των συμμετεχόντων. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των καπνιστών εμφάνισαν ενδείξεις ασθένειας ή μόλυνσης των ούλων. Το 48% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων έδειξε επίσης σημάδια αυτών των προβλημάτων. Μόνο το 28% των μη καπνιστών είχε σημάδια ασθένειας ή λοίμωξης των ούλων.

Όταν έκαναν τεστ για βακτήρια, οι ερευνητές βρήκαν διαφορετικούς τύπους κυρίαρχων βακτηρίων στις τρεις ομάδες: «Βρήκαμε ότι υπάρχει μετατόπιση του μικροβιώματος των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων, είναι πολύ πιο κοντά σε εκείνο των τακτικών καπνιστών», δήλωσε ο Δρ Saxena.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση iScience.