Η λήψη μέρους της καθημερινής μας πρωτεΐνης από φυτικές αντί για ζωικές πηγές φαίνεται να μειώνει τον συνολικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με ερευνητές.

Κάθε 3% ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας ενός ατόμου που προέρχεται από φυτική πρωτεΐνη αντί για ζωική, μείωσε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενός ατόμου κατά 10%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ισχυρά όταν οι άνθρωποι αντικατέστησαν με φυτικές πρωτεΐνες τα αυγά (24% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες και 21% χαμηλότερος κίνδυνος στις γυναίκες) ή το κόκκινο κρέας (13% χαμηλότερος κίνδυνος στους άνδρες, 15% στις γυναίκες).

Η απομάκρυνση του κόκκινου κρέατος από τη διατροφή μας μπορεί να είναι επωφελής, αλλά μόνο αν την αντικαταστήσουμε με ένα υγιές υποκατάστατο, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jiaqi Huang, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

«Για παράδειγμα, η αντικατάσταση του 3% της θερμιδικής μας πρόσληψης από πρωτεΐνη αυγού ή κόκκινου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, είχε ως αποτέλεσμα μια προστατευτική σχέση για τη συνολική θνησιμότητα», δήλωσε ο Huang. «Από την άλλη πλευρά, η αντικατάστασή της με άλλα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά με ζάχαρη, δεν είχε το ίδιο θετικό αποτέλεσμα».

Για αυτήν τη μελέτη, η ομάδα του Huang ανέλυσε διατροφικά δεδομένα από περισσότερους από 237.000 άνδρες και 179.000 γυναίκες που συγκεντρώθηκαν μεταξύ 1995 και 2011 ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης μελέτης σχετικά με τα πρότυπα διατροφής και την υγεία. Οι πρωτεΐνες αποτελούσαν περίπου το 15% της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων, με το 40% να είναι φυτικής προέλευσης και το 60% ζωικής, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Από την ανάλυση των στοιχείων από την περίοδο των 16 ετών, προέκυψε ένα μοτίβο σύμφωνα με το οποίο η πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου: Κάθε 10 γραμμάρια αντικατάστασης ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές ανά 1.000 θερμίδες είχε ως αποτέλεσμα 12% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους άνδρες και 14% για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η επιλογή φυτικής πρωτεΐνης έναντι ζωικής πρωτεΐνης θα μπορούσε να βοηθάει στην παράταση της ζωής μας, ανέφεραν οι ερευνητές: Η πρωτεΐνη του κρέατος τείνει να έρχεται με υψηλότερα επίπεδα κορεσμένου λίπους, χοληστερόλης, νατρίου και άλλων ουσιών που δεν είναι πολύ καλές για την υγεία μας. Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές πρωτεΐνες έρχονται με πολλές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν επίσης ότι μπορεί να υπάρχει κάτι στα αμινοξέα που σχηματίζονται από τη διάσπαση της ζωικής πρωτεΐνης, το οποίο θα μπορούσε να προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών ή φλεγμονή. Η ζωική πρωτεΐνη θα μπορούσε επίσης να επηρεάζει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.