Ο ιός του κοινού κρυολογήματος μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση των αεραγωγών από τον ιό της γρίπης, σύμφωνα με νέα μελέτη: Οι ερευνητές λένε ότι ο ρινοϊός –ο πλέον συνηθισμένος υπεύθυνος για το κρυολόγημα- θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την άμυνα κατά των ιών του οργανισμού, παρέχοντας προστασία από τη γρίπη.

Τα ευρήματα βοηθούν στην απάντηση ενός μυστηρίου που περιβάλλει την πανδημία της γρίπης των χοίρων H1N1 το 2009, όταν μια αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης των χοίρων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ευρώπη το φθινόπωρο.

Μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Γέιλ με επικεφαλής τη Δρ Ellen Foxman μελέτησε τρία χρόνια κλινικών δεδομένων από περισσότερους από 13.000 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.

Διαπίστωσαν ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια των μηνών που και οι δύο ιοί ήταν ενεργοί, εάν υπήρχε ο ιός του κοινού κρυολογήματος, ο ιός της γρίπης απουσίαζε.

Η Δρ Foxman, επίκουρη καθηγήτρια εργαστηριακής ιατρικής και ανοσοβιολογίας και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Όταν εξετάσαμε τα δεδομένα, έγινε σαφές ότι πολύ λίγοι άνθρωποι είχαν και τους δύο ιούς ταυτόχρονα». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι γνωστό εάν η ετήσια εποχική εξάπλωση του ιού του κοινού κρυολογήματος θα έχει παρόμοιο αντίκτυπο στα ποσοστά μόλυνσης από κορωνοϊό.

Ο Δρ Foxman είπε: «Είναι αδύνατο να προβλέψουμε πώς θα αλληλεπιδρούν δύο ιοί χωρίς να γίνει η έρευνα».

Προκειμένου να δοκιμάσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης του ρινοϊού και του ιού της γρίπης, οι ερευνητές δημιούργησαν ανθρώπινο ιστό αεραγωγών από βλαστοκύτταρα που δημιουργούν επιθηλιακά κύτταρα, τα οποία καλύπτουν τις αναπνευστικές οδούς των πνευμόνων και αποτελούν κύριο στόχο των αναπνευστικών ιών.

Διαπίστωσαν ότι αφού ο ιστός είχε εκτεθεί σε ρινοϊό, ο ιός της γρίπης δεν μπορούσε να τον μολύνει: «Οι αντιιικές άμυνες είχαν ήδη ενεργοποιηθεί προτού φτάσει ο ιός της γρίπης», δήλωσε η Δρ Foxman.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Microbe, η παρουσία ρινοϊού προκάλεσε την παραγωγή της αντιιικής ουσίας ιντερφερόνης, η οποία αποτελεί μέρος της πρώιμης απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος στην εισβολή παθογόνων.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα εάν η εισαγωγή του ιού του κρυολογήματος πριν από τη μόλυνση από τον ιό Covid-19 προσφέρει παρόμοιο είδος προστασίας.