Οι άνθρωποι με άσθμα μπορούν να πάρουν μια… ανάσα: Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πάθησή τους δεν αυξάνει τον κίνδυνο να νοσηλευτεί με Covid-19. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι τα άτομα με άσθμα δεν ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν αναπνευστήρα για να αναπνεύσουν, σε περίπτωση που αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό.

«Πολλοί άνθρωποι με άσθμα πιστεύουν ότι έχουν προδιάθεση για να αρρωστήσουν βαριά με Covid-19 και ανησυχούν πολύ για να βγουν έξω. Θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις, όπως το να χρησιμοποιούν τις μάσκες τους, να διατηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις και να πλένουν συχνά τα χέρια τους, αλλά μπορεί να μην χρειάζεται να ανησυχούν τόσο πολύ», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Fernando Holguin, διευθυντής του Προγράμματος Κλινικής και Έρευνας για το Άσθμα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Ο Δρ Holguin σημείωσε ότι το ποσοστό των ασθενών με άσθμα που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 ήταν περίπου 6%: «Το ποσοστό είναι χαμηλό. Για να συγκρίνουμε με τη γρίπη, συνήθως βλέπουμε ότι περίπου το ένα τέταρτο των νοσηλευομένων με γρίπη έχουν άσθμα», είπε.

Όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η πανδημία, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ επισήμαναν ότι τα άτομα με άσθμα είχαν πιθανότατα μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας. Τα άτομα με άσθμα έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και από τη γρίπη, μια άλλη ιογενή λοίμωξη.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 15 έρευνες για λοιμώξεις από κορωνοϊό, για να δουν πόσα άτομα με άσθμα νοσηλεύτηκαν. Επίσης, εξέτασαν περισσότερους από 400 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για Covid-19 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κολοράντο, για να δουν αν τα ποσοστά χρήσης αναπνευστήρα ήταν διαφορετικά σε άτομα με άσθμα.

«Το μήνυμα από τη μελέτη μας είναι ότι τα άτομα με άσθμα δεν υποφέρουν περισσότερο από τα άτομα χωρίς άσθμα», δήλωσε ο Δρ Holguin.

Άλλες έρευνες φτάνουν επίσης στο ίδιο συμπέρασμα: Σε μια μελέτη του Ιουνίου στο Journal of Allergy and Clinical Immunology σε πάνω από 1.500 άτομα (220 με άσθμα) με Covid-19, διαπίστωσε ότι τα άτομα με άσθμα δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, ούτε είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Ο Δρ Holguin είπε ότι οι ερευνητές έχουν μια θεωρία ως προς το γιατί η Covid-19 δεν φαίνεται να έχει χειρότερες επιπλοκές σε άτομα με άσθμα: «Το αλλεργικό άσθμα σχετίζεται με χαμηλότερο αριθμό υποδοχέων ACE2. Αυτοί είναι οι υποδοχείς που χρησιμοποιεί ο ιός για να γαντζωθεί στα κύτταρα», είπε. Πρόσθεσε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή για τη θεραπεία του άσθματος έχουν επίσης λιγότερους υποδοχείς ACE2.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Annals of the American Thoracic Society.