Μια νέα έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει ότι οι έγκυες γυναίκες που μολύνονται από τον νέο κορωνοϊό φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Το CDC εξέτασε στοιχεία για 598 έγκυες γυναίκες που νοσηλεύτηκαν με κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα.

Από τις 445 γεννήσεις που καταγράφηκαν, το 12,6% ήταν πρόωρες, δηλαδή προτού ολοκληρωθούν 37 εβδομάδες κύησης. Αυτό το ποσοστό είναι περίπου 25% υψηλότερο από το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων για τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με το CDC.

Στατιστικαά το 23,1% των συμπτωματικών γυναικών και το 8% των ασυμπτωματικών γυναικών είχαν πρόωρο τοκετέ. Δύο νεογέννητα πέθαναν στο νοσοκομείο – και τα δύο γεννήθηκαν από συμπτωματικές γυναίκες που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Επίσης, δύο μητέρες πέθαναν στο νοσοκομείο.

«Παρατηρήθηκαν σοβαρές επιπλοκές μεταξύ νοσηλευόμενων εγκύων γυναικών με Covid-19», σημείωσε το CDC. «Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης και του εντοπισμού της Covid-19 σε έγκυες γυναίκες».

Το CDC συνέστησε να γίνεται τεστ σε νεογνά των οποίων οι μητέρες έχουν Covid-19, να απομονώνονται μητέρες και μωρά με λοίμωξη από τις άλλες μητέρες στο νοσοκομείο και να λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης των νεογέννητων από τις μητέρες τους.

«Η συνεχής παρακολούθηση για την Covid-19 σε έγκυες γυναίκες είναι σημαντική για την κατανόηση και τη βελτίωση της υγείας τόσο των μητέρων όσο και των νεογέννητων», υπογράμμισε το CDC.

Η έκθεση ανέφερε ότι περίπου οι μισές έγκυες γυναίκες ήταν συμπτωματικές όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Μεταξύ αυτών, το 16,2% έπρεπε να εισαχθεί σε ΜΕΘ και το 8,5% απαιτούσε μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Επίσης, δέκα ολοκληρωμένες εγκυμοσύνες κατέληξαν σε αποβολή, θνησιγένεια ή άμβλωση για ιατρικούς λόγους. Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι Ισπανόφωνες και Μαύρες έγκυες γυναίκες είχαν δυσανάλογα υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19.