Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά που μολύνονται με κορωνοϊό έχουν καλύτερη κλινική εικόνα και ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες επειδή έχουν καλύτερη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές μελέτησαν 65 παιδιά και 60 ενήλικες με Covid-19 σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά νοσηλεύτηκαν για μικρότερη χρονική περίοδο, χρειάζονταν αναπνευστήρες λιγότερο συχνά και είχαν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine.

Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με αυτά που έχουν παρατηρήσει και άλλοι επιστήμονες: Τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν τόσο πολύ από τον κορωνοϊό όσο οι ενήλικες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, για παράδειγμα, περίπου οκτώ παιδιά ανά 100.000 νοσηλεύτηκαν με Covid-19, σε σύγκριση με 164,5 ενήλικες ανά 100.000. Αλλά οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό.

Μελετώντας δείγματα αίματος και κυττάρων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά παρήγαγαν υψηλότερα επίπεδα δύο κυτοκινών ή κυτταροκινών, οι οποίες είναι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος, από ό,τι οι ενήλικες, όπως ανέφερε η μελέτη.

Η κυτοκίνη ιντερλευκίνης 17Α (IL-17A) βοηθά στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος νωρίς σε μια λοίμωξη και η ιντερφερόνη γάμμα (IFN-γ) προσπαθεί να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Immune Network. Όσο νεότερος ο ασθενής, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο αυτών των κυτοκινών.

Αυτές οι δύο κυτοκίνες βοήθησαν ιδιαίτερα στην αποτροπή πνευμονικών επιπλοκών – ένα από τα καθοριστικά προβλήματα της Covid-19, όπως ανέφερε η μελέτη.

«Το συμπέρασμα: Τα παιδιά μολύνονται και μπορούν να αρρωστήσουν σοβαρά, αλλά γενικά τα πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με τους ενήλικες», ανέφερε η συν-συγγραφέας της μελέτης Betsy C. Herold, MD, επικεφαλής του Τμήματος Παιδιατρικών Μολυσματικών Ασθενειών στο Ιατρικό Κολέγιο Albert Einstein: «Η διαφορά στην ηλικία μπορεί να αντικατοπτρίζει τη διαφορά στην ανοσοαπόκριση».

Οι ερευνητές είπαν ότι η διαπίστωση αυτή μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί ένας τρόπος να ενισχυθούν ορισμένοι τύποι ανοσολογικών αποκρίσεων.

Η Δρ Herod δήλωσε ότι αυτό μπορεί να είναι κάτι που οι κατασκευαστές εμβολίων θα θέλουν να εξετάσουν – τα εμβόλια που μελετώνται τώρα προσπαθούν ως επί το πλείστον να αυξήσουν τα επίπεδα αντισωμάτων.

«Μπορεί να θέλουμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αξιολόγησης εμβολίων που προάγουν την ανοσία με άλλους τρόπους, όπως ενισχύοντας την έμφυτη ανοσοαπόκριση», είπε.