Από την αρχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν γιατί μερικοί άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό αρρωσταίνουν σοβαρά, ενώ άλλο δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Μια νέα έρευνα από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ δείχνει ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν αντισώματα που δρουν λανθασμένα –τα λεγόμενα αυτοαντισώματα- και επιτίθενται στο ανοσοποιητικό σύστημα αντί να επιτίθενται στον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Άλλοι πάλι μπορεί να έχουν μια γενετική μετάλλαξη που καθιστά το ανοσοποιητικό τους σύστημα λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τον νέο κορωνοϊό.

Και οι δύο ομάδες ανθρώπων στερούνται αποτελεσματικών ανοσολογικών αποκρίσεων που βασίζονται στις ιντερφερόνες τύπου Ι, μια ομάδα πρωτεϊνών που απαιτούνται για την προστασία των κυττάρων και του σώματος από ιούς.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ περίπου 660 ατόμων με σοβαρή Covid-19, πολλά είχαν παραλλαγές σε 13 γονίδια που συνδέονται με την άμυνα του οργανισμού έναντι του ιού της γρίπης – περισσότερο από το 3,5% δεν είχε πλήρως λειτουργικό γονίδιο. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερο αυτές τις περιπτώσεις, διαπίστωσαν ότι τα ανοσοκύτταρά τους δεν μπορούσαν να παράγουν ανιχνεύσιμες ιντερφερόνες τύπου Ι, όταν εκτίθονταν στον νέο κορωνοϊό.

Το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος κατά των μικροβίων και άλλων ξένων «εισβολέων». Το προσαρμοστικό ή επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα αναλαμβάνει δράση εάν το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να εξουδετερώσει τον «εισβολέα» και επιτίθεται στο συγκεκριμένο μικρόβιο που προκαλεί το πρόβλημα.

Σε μια έρευνα που εξέτασε περίπου 1.000 ασθενείς που είχαν σοβαρή πνευμονία από Covid-19, περισσότερο από το 10% είχε αυτοαντισώματα κατά της ιντερφερόνης όταν μολύνθηκαν για πρώτη φορά. Και το 95% αυτών ήταν άνδρες, οι οποίοι έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρή λοίμωξη.

«Το πιο σοκαριστικό πράγμα σχετικά με την έρευνα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δημιουργούν αυτοαντισώματα που μπλοκάρουν την ιντερφερόνη τύπου 1», σημείωσε ο Δρ Shane Crotty, καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Λοιμωδών Νόσων και Εμβολίων στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla στην Καλιφόρνια: «Αυτό που δείχνει είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι -σχεδόν όλοι οι άνδρες, για ασαφείς λόγους- που έχουν αυτά τα αυτοαντισώματα που δρουν ενάντια στις δικές τους αντιιικές πρωτεΐνες».

Μεγάλο μέρος των ερευνών που έχουν δημοσιευτεί για τη νόσο Covid-19 έχει ασχοληθεί με την έμφυτη ανοσοαπόκριση, όπως σημείωσε ο καθηγητής, που συνέκρινε την ανταπόκριση του έμφυτου ανοσοποιητικού με ένα είδος συναγερμού που χτυπάει προτού αναλάβει δράση το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα: «Μια πρώιμη αντίδραση από το έμφυτο ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σημαντική για να σταματήσει αυτός ο ιός».