Οι γιατροί και οι άνθρωποι που φροντίζουν ηλικιωμένους θα πρέπει να έχουν τον νου τους για ενδείξεις σύγχυσης ή περίεργη συμπεριφορά από πλευράς ευπαθών ατόμων τρίτης ηλικίας, διότι θα μπορούσε να είναι ένα έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι της νόσου Covid-19, σύμφωνα με έρευνα.

Ακόμα κι αν δεν έχουν βήχα ή πυρετό, το παραλήρημα είναι πιο συνηθισμένο σε ευπαθή άτομα άνω των 65 ετών, από άλλα άτομα της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές γιατί συμβαίνει αυτή η ακραία σύγχυση ή παραλήρημα.

Τα τρία κύρια συμπτώματα μιας λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό είναι ο συνεχής βήχας, πυρετός πάνω από 37,8 οC και απώλεια μυρωδιάς ή/και  γεύσης. Περίπου το 85% των ανθρώπων με κορωνοϊό θα έχουν τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα. Ειδικά για τα παιδιά, συχνά συμπτώματα είναι η διάρροια και ο έμετος.

Σε αυτήν τη μελέτη του King’s College του Λονδίνου, αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερα από 800 άτομα άνω των 65 ετών, όλα θετικά στον κορωνοϊό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο και ταξινομήθηκαν ως «ευπαθή» είχαν περισσότερες πιθανότητες να είχαν παραλήρημα ως ένα από τα συμπτώματά τους, σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν ήταν ευπαθή.

Ο όρος «ευπαθής» χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για να περιγράψει ηλικιωμένους που δυσκολεύονται να αναρρώσουν από καθημερινές ασθένειες, θλάσεις και ατυχήματα. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν πτώσεις και να καταλήγουν στο νοσοκομείο όταν είναι άρρωστοι.

Για έναν στους πέντε ευπαθείς ασθενείς στο νοσοκομείο με Covid-19, το παραλήρημα ήταν το μόνο σύμπτωμα, με αίσθηση σύγχυσης, αποπροσανατολισμού ή υπνηλίας. Η κούραση και η δύσπνοια ήταν επίσης συχνά συμπτώματα.

«Οι ηλικιωμένοι, πιο αδύναμοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την Covid-19 και τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το παραλήρημα είναι ένα βασικό σύμπτωμα σε αυτήν την ομάδα», δήλωσε η Δρ Rose Penfold από το King’s College: «Οι γιατροί και οι φροντιστές θα πρέπει να προσέχουν για τυχόν αλλαγές στην ψυχική κατάσταση των ηλικιωμένων, όπως σύγχυση ή περίεργη συμπεριφορά και να έχουν στο μυαλό τους ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι λοίμωξης από κορωνοϊό».