Η νόσος Covid-19 μπορεί να προκαλέσει πολλά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως βλάβη στους πνεύμονες, στους νεφρούς και καρδιακά προβλήματα. Τώρα, μια νέα περιπτωσιολογική μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να προκαλέσει μια νέα μορφή διαβήτη.

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την περίπτωση ενός 19χρονου Γερμανού με ασυμπτωματική λοίμωξη από κορωνοϊό που κατέληξε στο νοσοκομείο με μια νέα μορφή ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη.

Πέντε έως επτά εβδομάδες πριν από την εμφάνιση του διαβήτη, οι γονείς του νεαρού άνδρα εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19 μετά από ένα ταξίδι για σκι στην Αυστρία. Οι δύο γονείς βρέθηκε ότι είχαν αντισώματα, όπως και ο 19χρονος, δείχνοντας ότι όλοι είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, ο γιος δεν είχε συμπτώματα λοίμωξης.

Όταν ο 19χρονος εισήχθη στο νοσοκομείο, ήταν εξαντλημένος, είχε χάσει πάνω από 13 κιλά σε λίγες εβδομάδες, είχε συχνουρία και πόνο στην αριστερή πλευρά. Το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα του ήταν πάνω από 550 mg/dL – ένα φυσιολογικό επίπεδο είναι μικρότερο από 140 mg/dL.

Οι γιατροί υποπτεύθηκαν ότι είχε διαβήτη τύπου 1. Αν και ήταν θετικός σε μια γενετική μετάλλαξη που σχετίζεται σπανίως με διαβήτη τύπου 1, δεν είχε άλλες που σχετίζονται με τον τύπο 1. Επίσης, δεν είχε αντισώματα που συνήθως έχουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάγνωση.

Αυτό προβλημάτισε τους γιατρούς: Ήταν διαβήτης τύπου 1, τύπου 2 ή κάποιος νέος τύπος διαβήτη; Εάν δεν ήταν τύπου 1, θα μπορούσε να εξαφανιστεί μόνος του, όσο ξαφνικά εμφανίστηκε; Τέλος, δεν μπορούσαν να είναι σίγουροι ότι η λοίμωξη από τον κορωνοϊό προκάλεσε τον διαβήτη – είναι πιθανό να επρόκειτο για προϋπάρχουσα πάθηση που δεν είχε ακόμη διαγνωστεί.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής τον Δρ Matthias Laudes του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Schleswig-Holstein στο Kiel της Γερμανίας, πιστεύουν ότι έχουν μια εύλογη εξήγηση για το πώς οι λοιμώξεις από κορωνοϊό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα και ξαφνική διάγνωση διαβήτη, όπως αναφέρουν στο Metabolism Nature.

Τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος περιέχουν σημαντικό αριθμό των αποκαλούμενων ACE2 υποδοχέων – εκεί πιστεύεται ότι η ακίδα πρωτεΐνης του κορωνοϊού αγκιστρώνεται στα κύτταρα. Τα βήτα κύτταρα παράγουν ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στη μετατροπή των σακχάρων των τροφίμων σε καύσιμο για τα κύτταρα. Οι συγγραφείς θεωρούσαν ότι μια λοίμωξη από κορωνοϊό, η οποία επηρεάζει τους υποδοχείς ACE2, μπορεί επίσης να βλάψει τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας.

Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτό που πιστεύεται ότι συμβαίνει στον διαβήτη τύπου 1: Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή κύτταρα (αυτοάνοση επίθεση) μετά από ιογενή λοίμωξη και βλάπτει ή καταστρέφει τα βήτα κύτταρα, πιθανώς προκαλώντας διαβήτη τύπου 1. Κάποιος με διαβήτη τύπου 1 έχει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη. Ο κλασικός διαβήτης τύπου 1 απαιτεί δια βίου ενέσεις ινσουλίνης ή χορήγηση ινσουλίνης μέσω αντλίας.

Η μελέτη πάντως είναι προκαταρκτική και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.