Πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν αυτήν την εποχή του χρόνου, κυρίως από κοινό κρυολόγημα και γρίπη. Η διαφορά φέτος είναι βεβαίως ο νέος κορωνοϊός: Πώς θα ξέρουμε αν τα συμπτώματά μας είναι σημάδι κρυολογήματος, γρίπης ή Covid-19; Πώς διαφέρει ο κορωνοϊός από τη συνηθισμένη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι κορωνοϊοί ή κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως τις πιο σοβαρές ασθένειες, όπως το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS-CoV).

Ο νέος κορωνοϊός (SARS-CoV-2) που προκαλεί τη νόσο Covid-19 είναι ένα νέο στέλεχος που δεν είχε προηγουμένως εντοπιστεί σε ανθρώπους. Θεωρείται ότι προέρχεται από μια αγορά τροφίμων στην πόλη Ουχάν της Κίνας, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της επιδημίας. Οι κορωνοϊοί είναι ζωονοσογόνοι ιοί, που σημαίνει ότι μεταδίδονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων.

Όπως και άλλοι ιοί, μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων από τον βήχα, το φτέρνισμα ή και την ομιλία – γι’ αυτό οι μάσκες προσώπου έχουν γίνει υποχρεωτικές σχεδόν παντού.

Πώς διαφέρει ο κορωνοϊός από τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από αρκετούς διαφορετικούς ιούς οι οποίοι προκαλούν ήπια λοίμωξη στην ανώτερη αναπνευστική οδό και προκαλούν σχετικά ήπια συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη, «βαρύ» κεφάλι και πονόλαιμο.

Αντίθετα, τα άτομα που προσβάλλονται από Covid-19 υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, βήχα, δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή και πυρετό. Η λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, θάνατο.

Η γρίπη, από την άλλη, προκαλείται από διάφορους ιούς της γρίπης. Είναι πολύ μολυσματική, μεταδίδεται εύκολα σε άλλα άτομα και είναι πιθανό να μεταδοθεί σε άλλο άτομο τις πρώτες πέντε ημέρες της μόλυνσης. Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να είναι ελαφρώς πιο σοβαρά από εκείνα που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα, με ορισμένα άτομα να παρουσιάζουν απώλεια όρεξης, διάρροια ή πόνο στην κοιλιά και αδιαθεσία. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η γρίπη μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονία.

Στα περισσότερα άτομα, τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος συνήθως κορυφώνονται εντός των πρώτων δύο έως τριών ημερών από τη μόλυνση, ενώ τα αποτελέσματα της Covid-19 εμφανίζονται δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό.

Γιατί ο κοροναϊός είναι πιο επικίνδυνος από το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη;
Οι επιστήμονες μελετούν τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα για πάρα πολλά χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές θεραπείες για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της αρρώστιας – για τη γρίπη υπάρχει και εποχικό εμβόλιο.

Αντίθετα, δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία για την Covid-19, ούτε έχουμε προς το παρόν εμβόλιο. Προβληματικό είναι επίσης ότι έχει μεγαλύτερο διάστημα που μπορεί να μεταδοθεί και ασυμπτωματικούς φορείς: Εάν ένα άτομο έχει Covid-19, μπορεί να μεταδίδει τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι εάν είχε γρίπη.

Επίσης, στην Covid-19 ένα άτομο αναπτύσσει συμπτώματα συνήθως 5 ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από δύο ημέρες μετά τη μόλυνση έως 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.