Η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τη χώρα στο υψηλότερο επίπεδο περιορισμών για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με μέτρα σε γενικές γραμμές παρόμοια με το lockdown της άνοιξης.

Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σε περιορισμούς επιπέδου 5 από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η αύξηση των κρουσμάτων. Οι περιορισμοί θα διαρκέσουν για έξι εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστούν μετά από τέσσερις.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι άνθρωποι θα μπορούν να ασκούνται μόνο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σπίτι τους. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχει πρόστιμο για άσκοπες μετακινήσεις πέρα από αυτήν την απόσταση, με εξαίρεση την εργασίες ή βασικές ανάγκες. Ωστόσο, τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί.

Όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν. Οι κοινωνικές συναντήσεις επιτρέπονται μόνο σε εξωτερικούς, δημόσιους χώρους και εντός του ορίου των 5 χιλιομέτρων. Δεν επιτρέπονται κοινωνικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις σε σπίτια ή κήπους, αλλά μπορούν να συνεχιστούν οι επισκέψεις σε άτομα που χρήζουν φροντίδας.

Όσοι ζουν μόνοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες, θα μπορούν να έχουν επαφές με ένα άλλο νοικοκυριό, να δημιουργήσουν δηλαδή τη λεγόμενη «φούσκας υποστήριξης».

Τα μη απαραίτητα καταστήματα θα πρέπει να κλείσουν, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια θα μπορούν να παρέχουν φαγητό μόνο «για έξω».

Ο αριθμός των καλεσμένων σε γάμους θα παραμείνει στους 25 έως το τέλος του έτους, ενώ δεν θα μπορούν να παρευρεθούν πάνω από 10 άτομα σε κηδείες.

Τα πρωταθλήματα σε κορυφαίο επίπεδο θα συνεχιστούν, όπως και οι κατασκευαστικές εργασίες.

Σε τηλεοπτική ομιλία το απόγευμα της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός Michael Martin είπε ότι παρά το γεγονός ότι εφαρμόζουν πιθανώς το «αυστηρότερο καθεστώς μέτρων στην Ευρώπη», οι τρέχοντες περιορισμοί από μόνοι τους δεν ήταν αρκετοί για να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα μόλυνσης: «Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά και δεν έχει περάσει ακόμη. Πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει όλα όσα τους έχουν ζητηθεί, αλλά κάποιοι άλλοι όχι». Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αν όλοι προσπαθήσουν, η χώρα θα μπορούσε να γιορτάσει τα Χριστούγεννα «με ουσιαστικό τρόπο».

Η Ιρλανδία μετράει 1.852 θύματα από την πανδημία, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 50.993, μετά τη χθεσινή καταγραφή επιπλέον 1.031.