Το πράσινο τσάι και ο καφές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη: Ένα μόνο φλιτζάνι καφέ ή πράσινο τσάι καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 12% και 15%, αντίστοιχα.

Αλλά αν λατρεύετε πραγματικά αυτά τα ροφήματα, τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα: Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού μαζί με δύο φλιτζάνια καφέ καθημερινά συνδέεται με 63% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μέσης παρακολούθησης πέντε ετών που διήρκησε.

«Τα ροφήματα όπως το πράσινο τσάι και ο καφές μπορεί να έχουν επίδραση στην υγεία. Έχουμε δείξει ότι η υψηλότερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα όλων των αιτιών και η συνδυασμένη δράση τους φαίνεται να είναι προσθετική σε άτομα με διαβήτη τύπου 2» , δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Yuji Komorita, επίκουρος καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Kyushu στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.

Ο καθηγητής είπε ότι είναι άγνωστο το πώς μπορούν να βοηθήσουν την υγεία, αν και γνωρίζουμε ότι και τα δύο περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, μεταξύ άλλων. Δεδομένου ότι τόσο ο καφές όσο και το πράσινο τσάι συνδέονταν με έναν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ο Δρ Komorita υποθέτει ότι το καθένα μπορεί να έχει διαφορετικές ευεργετικές ουσίες που δρουν θετικά σε διαφορετικές ασθένειες.

Ωστόσο, ο καθηγητής τόνισε ότι η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Ως μελέτη παρατήρησης, μπορεί να βρει μόνο μια σύνδεση. Επεσήμανε επίσης ότι οι ερευνητές δεν είχαν πολλές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες, όπως η εκπαίδευση, το εισόδημα και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό τους, παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο.

Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία για περίπου 5.000 ενήλικες Ιάπωνες (μέση ηλικία: 66 ετών) με διαβήτη τύπου 2, εκ των οποίων 2.800 ήταν άνδρες. Η υγεία τους παρακολουθήθηκε για περίπου 5 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα μεγάλο ερωτηματολόγιο για τη διατροφή τους που ρωτούσε πόσο πράσινο τσάι και καφέ έπιναν καθημερινά. Περιλάμβανε επίσης ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής, όπως πόση άσκηση έκαναν, αν έπιναν αλκοόλ, αν κάπνιζαν και πόσο κοιμόταν.

Μόνο περίπου 600 συμμετέχοντες δεν έπιναν πράσινο τσάι. Περίπου 1.000 δεν έπιναν καφέ. Από εκείνους που έπιναν πράσινο τσάι, περισσότεροι από 1.100 έπιναν έως ένα φλιτζάνι την ημέρα, σχεδόν 1.400 έπιναν δύο έως τρία και σχεδόν 1.800 έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια κάθε μέρα. Απ’ όσους έπιναν καφέ, 1.300 έπιναν έως ένα φλιτζάνι καθημερινά, περισσότεροι από 960 ένα φλιτζάνι και 1.660 δύο ή και περισσότερα καθημερινά.

Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έπιναν κανένα από τα ροφήματα, οι συμμετέχοντες που έπιναν πράσινο τσάι ή καφέ ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Όσοι έπιναν και τα δύο είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – και, όσο περισσότερο έπιναν, τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες: Οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο, όπως και εκείνοι που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο BMJ Open Diabetes Research and Care.