Ένα μωρό που γεννήθηκε με βάρος μόλις 450 γραμμάρια πήρε εξιτήριο τελικά για να πάει σπίτι με τους γονείς του, αφού πέρασε 133 ημέρες στο νοσοκομείο.

Ο Russell William Appold Jr γεννήθηκε στις 22 εβδομάδες – περισσότερο από 4 μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης της κύησης. Για 19 εβδομάδες, νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Tulane Lakeside στο Λος Άντζελες και με τη βοήθεια ειδικών στα νεογνά και την υποστήριξη της οικογένειάς του, ο μικρός Russel έγινε δυνατότερος και υγιέστατος. Με την πάροδο του χρόνου, η αναπνοή του βελτιώθηκε, πήρε βάρος και ξεκίνησε να διατηρεί μόνος του σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός του.

«Ο Russell William Appold Jr. είναι ένα μωρό-θαύμα και μαχητής», ανέφερε το νοσοκομείο σε δελτίο Τύπου, προσθέτοντας ότι ήταν το πλέον πρόωρο μωρό που βγήκε από τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του νοσοκομείου.

«Ήταν τόσο μικρός που μπορούσε να χωρέσει στο χέρι μου», είπε ο πατέρας του, Russell Appold Sr, «αλλά τώρα είναι ένα γεματούλικο μωρό!». Σύμφωνα με το νοσοκομείο, ο Russell Jr. ζυγίζει πλέον πάνω από 7 κιλά και λατρεύει το φαγητό.

Για να γιορτάσουν το εξιτήριο του μικρού, οι γιατροί και οι νοσοκόμες του έφτιαξαν ένα χάρτινο στέμμα και τον αποχαιρέτισαν με μια μίνι-παρέλαση. «Αποδείχθηκε ότι ήταν μαχητής που κέρδισε κόντρα στις πιθανότητες και πήγε στο σπίτι αυτήν την εβδομάδα με έναν μεγάλο αποχαιρετισμό», ανέφερε η σελίδα του νοσοκομείου Tulane Lakeside στο Facebook.

O Russell, δεν είναι ούτε το πλέον πρόωρο, ούτε το πλέον ελαφρύ μωρό που επιβίωσε: Lyla Stensrud γεννήθηκε με το ίδιο βάρος, αλλά στις 21 εβδομάδες, ενώ η μικρούλα Saybie γεννήθηκε στις 23 εβδομάδες, αλλά με βάρος μόλις 245 γραμμάρια. Και τα δύο κατάφεραν να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχοντας κερδίσει τη μάχη για τη ζωή.

Περίπου 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα – δηλαδή προτού ολοκληρωθούν 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης- κάθε χρόνο, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.