Προτού καλά-καλά μάθουμε τα δύο νέα επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας -Επίπεδο Α΄- Επιτήρησης (κίτρινο) και Επίπεδο Β΄- Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο)- εμφανίστηκε και το… γκρι στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας: το χρώμα σηματοδοτεί το τοπικό lockdown, με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες να περνούν από αύριο το πρωί σε αυτήν την κατάσταση. Για τις επόμενες 14 μέρες οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να αποστέλλουν SMS για τις μετακινήσεις τους, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, πλην όσων διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ και η αεροπορική σύνδεσή τους με εσωτερικό και εξωτερικό διακόπτεται. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ και ως τις 5 το πρωί θα είναι καθολική, με μόνες εξαιρέσεις τις μετακινήσεις για λόγους υγείας ή εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη και σε ορισμένους όμορους νομούς της, είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία» και γι’ αυτό λαμβάνονται έκτακτα, ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τη συμπρωτεύουσα ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εισηγήθηκε την εφαρμογή τοπικού lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, από τις 6 το πρωί, αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, για τις επόμενες 14 ημέρες – εισήγηση που έκανε δεκτή ο Πρωθυπουργός.

Όπως διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «Αυτό το “τοπικό lockdown” έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown που ίσχυσε την Άνοιξη. Ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά, φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους. Ενώ, όπως και στο διάστημα του γενικού lockdown, επανέρχεται και στην περίπτωση του τοπικού lockdown η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις. Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύονται από αύριο οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης».