Ο κορωνοϊός μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προκαλέσει διανοητική παρακμή ισοδύναμη με γήρανση του εγκεφάλου κατά περίπου 10 χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο MedRxiv, αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Ακόμη και όσοι έχουν αναρρώσει από την Covid-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν «χρόνιες γνωστικές επιπτώσεις», όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Στις χειρότερες περιπτώσεις, η πνευματική παρακμή ήταν παρόμοια με μια πτώση 8,5 μονάδων στο IQ.

«Τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με την “εγκεφαλική ομίχλη” που έχει αναφερθεί από πολλούς ανθρώπους που, ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωση, λένε ότι δεν μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά τους ή να θυμηθούν κάτι από το παρελθόν», δήλωσε ο Adam Hampshire, επικεφαλής έρευνα και γιατρός στο Imperial College του Λονδίνου.

Η έρευνα ανέλυσε γνωστικά τεστ από περισσότερα από 84.000 άτομα στη Μεγάλη Βρετανία που είχαν αναρρώσει από Covid-19 – επιβεβαιωμένα ή όχι. Διαπίστωσαν ότι οι πρώην ασθενείς παρουσίασαν χειρότερα αποτελέσματα σε γνωστικά τεστ από ό,τι θα αναμενόταν από την ηλικία και άλλα δημογραφικά τους στοιχεία.

Η μείωση στις γνωστικές δυνατότητες ήταν μεγαλύτερες ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της Covid-19. Η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ εκείνων που νοσηλεύτηκαν, αλλά υπήρχε και μεταξύ εκείνων που δεν είχαν νοσηλευτεί.

Εκείνοι που νοσηλεύτηκαν και χρειάστηκαν υποστήριξη με αναπνευστήρα είχαν μια μέση βαθμολογία που ισοδυναμούσε με μείωση της απόδοσης του εγκεφάλου μιας δεκαετίας, σημείωσαν οι συγγραφείς. Αυτό είναι παρόμοιο με μια διαφορά 8,5 βαθμών σε ένα κλασικό τεστ IQ, πρόσθεσαν. Η διαφορά ήταν πιο αισθητή για εργασίες επίλυσης προβλημάτων και οπτική επιλεκτική προσοχή, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε προηγούμενες μελέτες σε νοσηλευόμενους ασθενείς με αναπνευστική νόσο.

«Κατά συνέπεια, η παρατήρηση γνωστικής παρακμής μετά τη λοίμωξη στην υποομάδα που χρειάστηκε αναπνευστική υποστήριξη δεν αποτελεί έκπληξη», ανέφερε η ερευνητική ομάδα: «Αντίθετα, η παρακμή σε άτομα που δεν είχαν χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη -και ιδιαίτερα εκείνων που παρέμειναν στο σπίτι- ήταν απρόσμενη»

Τα ευρήματα είναι μια κλήση για περισσότερη έρευνα, όπως έγραψε η επιστημονική ομάδα: Ένας περιορισμός της μελέτης, για παράδειγμα, είναι ότι οι ερευνητές δεν είχαν στοιχεία για τη γνωστική ικανότητα των συμμετεχόντων προτού αρρωστήσουν. Επίσης, τα αποτελέσματα προέρχονται λίγο καιρό μετά την ανάρρωση, συνεπώς μπορεί να μην είναι μακροπρόθεσμα.