Όπως γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά, δύο συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό είναι η ανοσμία και η αγευσία – η απώλεια της ικανότητας να μυρίζουμε και να γευόμαστε, αντίστοιχα. Είναι συμπτώματα που προκαλούν και οι ιοί του κοινού κρυολογήματος, κάποιοι εκ των οποίων είναι κορωνοϊοί.

Ο καθηγητής Carl Philpott, διευθυντής ιατρικών υποθέσεων και ερευνών στο ίδρυμα Fifth Sense, εξηγεί ότι καθώς τα κοινά κρυολογήματα και οι ιοί προκαλούν συχνά συμφόρηση της μύτης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όσφρησης.

«Αν κοιτάξετε λεπτομερώς τον ιστό κάτω από το μικροσκόπιο, βλέπετε ότι οι λεπτές άκρες των κυττάρων-υποδοχέων που μοιάζουν με τρίχες έχουν πέσει και επομένως τα κύτταρα δεν είναι πλέον σε θέση να συλλέξουν μόρια μυρωδιάς τη μύτη», λέει ο καθηγητής.

Προσθέτει, ότι ο νέος κορωνοϊός «φαίνεται να έχει υψηλή συγκέντρωση στη μύτη» και δηλώνει ότι καθώς η πλειοψηφία των αναφορών δείχνει ότι οι άνθρωποι που μολύνονται βιώνουν παροδική απώλεια μυρωδιάς που διαρκεί περίπου επτά έως 14 ημέρες, «είναι πιθανό ο ιός να προκαλεί κάποιο είδος φλεγμονής στα οσφρητικά νεύρα, παρά να προκαλεί βλάβη στη δομή των υποδοχέων».

Η κλινική Taste and Smell που εδρεύει στην Ουάσινγκτον τόνισε ότι είναι σύνηθες να υπάρχει απώλεια μυρωδιάς και γεύσης μετά από μια «λοίμωξη από ιό»: «Κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης ενός ιογενούς κρυολογήματος ένας ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει ρινική συμφόρηση που προκαλείται από ρινική απόφραξη, οίδημα μεμβράνης και υπερβολική ρινική έκκριση», εξηγούν οι ειδικοί της: «Αυτή η συμφόρηση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια μυρωδιάς και γεύσης, αλλά με την ανάρρωση και την πάροδο του χρόνου, αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται, η ευκολία της αναπνοής από τη μύτη επανέρχεται και η μυρωδιά και η γεύση επανεμφανίζονται».

Ο καθηγητής Philpott εξηγεί ότι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν απώλεια γεύσης είναι στην πραγματικότητα επειδή έχει επηρεαστεί η αίσθηση της όσφρησης – η οποία έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητά μας να ανιχνεύουμε τη γεύση.

«Το ζήτημα της απώλειας γεύσης εξαρτάται πραγματικά από το τι έννοια της δίνουμε: Επειδή όλοι μυρίζουμε και γευόμαστε μαζί όταν τρώμε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαχωρίζουμε τους δύο μηχανισμούς», εξηγεί ο καθηγητής. «Η αλμυρή, η γλυκιά, η ξινή και η πικρή γεύση εντοπίζονται από τη γλώσσα μας, κάτι που δεν πιστεύουμε ότι επηρεάζεται πραγματικά από την Covid-19. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν έχουν γεύση, επειδή ένα μεγάλο μέρος της γεύσης οφείλεται στην όσφρηση στην πραγματικότητα».