Ένας άνθρωπος μπορεί να επιζήσει για περισσότερο από τρεις εβδομάδες χωρίς φαγητό, αλλά όσον αφορά το νερό τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά.

Τουλάχιστον το 60% του σώματος ενός ενήλικα αποτελείται από νερό και κάθε ζωντανό κύτταρο στο σώμα μας το χρειάζεται για να συνεχίσει να λειτουργεί. Το νερό δρα ως λιπαντικό για τις αρθρώσεις μας, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος μέσω της εφίδρωσης και της αναπνοής και βοηθά στην απομάκρυνση των περιττών ουσιών.

Σε αντίθεση με το φαγητό, ο μέγιστος χρόνος που μπορεί να περάσει ένα άτομο χωρίς νερό φαίνεται να είναι περίπου μια εβδομάδα. Αυτή η εκτίμηση ισχύει για ειδικές συνθήκες και το χρονικό διάστημα μειώνεται δραστικά όταν υπάρχει πολύ ζέστη ή έντονη δραστηριότητα.

Το όριο της μίας εβδομάδας βασίζεται σε παρατηρήσεις σε ανθρώπους που βρίσκονταν στο τέλος της ζωής τους, όταν η κατανάλωση τροφής και νερού είχε σταματήσει, σημείωσε ο Δρ Randall K. Packer, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο George Washington σε συνέντευξή του: Τρεις έως τέσσερις ημέρες είναι το πιο συνηθισμένο χρονικό διάστημα.

«Μπορείτε να αντέξετε 100 ώρες χωρίς να πιείτε γουλιά, σε εξωτερικό χώρο με μέση θερμοκρασία», σύμφωνα με τον Δρ Claude Piantadosi του Πανεπιστημίου Duke: «Εάν είναι λίγο πιο δροσερά, μπορείτε να αντέξετε λίγο περισσότερο. Εάν εκτίθεστε σε άμεσο ηλιακό φως, σίγουρα λιγότερο».

Ο κίνδυνος της αφυδάτωσης
Το σώμα μας χάνει συνεχώς νερό, γι ‘αυτό το να πίνουμε ένα ποτήρι μία φορά την ημέρα δεν είναι αρκετό για να αναπληρώσουμε όσο χρειαζόμαστε. Χάνουμε νερό όταν ιδρώνουμε, όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, ακόμα και όταν εκπνέουμε.

Σε ακραίες συνθήκες, ένας ενήλικας μπορεί να χάνει 1 έως 1,5 λίτρα ιδρώτα την ώρα. Εάν αυτό το χαμένο νερό δεν αντικατασταθεί, ο συνολικός όγκος των σωματικών υγρών μπορεί να πέσει γρήγορα και –ακόμα πιο επικίνδυνα- να μειωθεί ο όγκος του αίματος: Όταν κυκλοφορεί πολύ λίγο αίμα στο σώμα μας, η αρτηριακή πίεση μειώνεται σε επίπεδα που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Επίσης, όταν σταματήσουμε να ιδρώνουμε, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται.

Η αφυδάτωση που προκαλεί απώλεια πάνω από το 10% του σωματικού σας βάρους, είναι ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκηςκαι αν δεν αντιστραφεί μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πηγές πρόσληψης
Αν και παίρνουμε λίγο νερό από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε είναι η κύρια και καλύτερη πηγή αναπλήρωσής του.

Άλλα ποτά όπως ο χυμός φρούτων ή το γάλα βοηθούν επίσης στο να διατηρείται ενυδατωμένο το σώμα. Το μόνο πόσιμο υγρό που δεν βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού είναι τα αλκοολούχα ποτά, διότι στην πραγματικότητα οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια νερού, λόγω υπερβολικής ούρησης.