Οι έγκυες γυναίκες που μολύνονται από τον νέο κορωνοϊό έχουν μικρό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων, όπως και τα μωρά τους, σύμφωνα με νέα μελέτη. Στην πραγματικότητα, το 95% των εγκύων με κορωνοϊό έχει καλά αποτελέσματα και μόλις το 3% των μωρών τους είναι επίσης θετικά στον ιό, λένε οι ερευνητές.

«Ωστόσο, για το 5% των θετικών σε κορωνοϊό εγκύων γυναικών -εκείνων που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα- οι κίνδυνοι τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό είναι σημαντικοί», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Emily Adhikari, διευθύντρια περιγεννητικών λοιμωδών νοσημάτων στο νοσοκομείο Parkland του Ντάλας.

Η ίδια η εγκυμοσύνη, ωστόσο, δεν φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες επιπλοκών της Covid, είπε.

«Οι έγκυες γυναίκες με ασυμπτωματική ή ήπια λοίμωξη θα ανακουφιστούν με το να γνωρίζουν ότι τα μωρά τους είναι σχεδόν απίθανο να επηρεαστούν από τον ιό», δήλωσε η Δρ Adhikari. «Όταν μελετάμε όλες τις έγκυες γυναίκες με Covid-19, τόσο εκείνες που χρειάζονται όσο και εκείνες που δεν χρειάζονται νοσηλεία, είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε ότι οι κίνδυνοι για τις μητέρες είναι παρόμοιοι με αυτούς του γενικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Στην αρχή της πανδημίας, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ πίστευαν ότι ο κίνδυνος για τις έγκυες γυναίκες ήταν μεγαλύτερος από ότι για τις υπόλοιπες. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα θα πρέπει να καθησυχάσουν τις έγκυες γυναίκες ότι δεν διατρέχουν επιπλέον κινδύνους, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να γνωρίζουμε για τον κίνδυνο μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τη μητέρα στο μωρό, δήλωσε η Δρ. Jennifer Wu, γυναικολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill της Νέας Υόρκης και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνεται τεστ και στα νεογνά.

Για τη μελέτη, η Δρ Adhikari και οι συνάδελφοί της παρακολούθησαν σχεδόν 3.400 μέλλουσες μητέρες, 252 από τις οποίες είχαν Covid-19. Το 95% εξ αυτών είχε ήπια συμπτώματα, ωστόσο έξι γυναίκες, ωστόσο, εμφάνισαν σοβαρή Covid-19.

Συγκρίνοντας τις γυναίκες με και χωρίς Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν αύξησε τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων – συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού, της προεκλαμψίας ή της ανάγκης για καισαρική τομή εξαιτίας μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού του εμβρύου, δήλωσε η Δρ Adhikari.

«Από τις 252 γυναίκες με λοίμωξη, το ποσοστό νοσηλείας ήταν 6%, το οποίο είναι παρόμοιο με το ποσοστό στο γενικό πληθυσμό και χαμηλότερο από προηγούμενες αναφορές», δήλωσε η Δρ Adhikari: «Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι σχεδόν το 20% των εγκύων γυναικών με Covid-19 ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία».

Παρόλα αυτά, η Δρ Wu σημείωσε ότι οι έγκυες γυναίκες -όπως όλοι μας- θα πρέπει να φορούν μάσκες και να εφαρμόζουν την κοινωνική αποστασιοποίηση για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.